YEREL
Giriş Tarihi : 31-10-2023 15:47

Sakarya'da mısır krizi: Aynı alanda ekilen mısırlarda gizemli nem farkı

Sakarya'da son zamanlarda nadir görülen bir olay yaşandı. Sakarya'da mısır üretimi yapan çiftçiler ürününü hasat ettikten sonra satmak için yem fabrikaları veya tüccarlara gittiklerinde her nem ölçümünde farklı bir derece çıktı. Konu ile ilgili şikayetlerin artması dikkat çekti. Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, "Benim yaşım 58 böyle bir şey hatırlamıyorum" diyerek şaşkınlığını gizleyemedi.

Sakarya'da mısır krizi: Aynı alanda ekilen mısırlarda gizemli nem farkı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ağustos'taki Kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısır alım fiyatını destek hariç yon başına 5 bin 700 lira olarak uygulayacağını duyurmuştu.

Mısır üreticilerinin beklentilerini karşılamayan bu ücret sebebiyle Türkiye genelinde olduğu gibi mısır üretiminin yaygın olduğu Sakarya'da da protesto gösterileri düzenlenmişti.

Tüm bu gelişmelerle beraber burnundan solan mısır üreticilerine bu seferde hiç olmadık yerden darbe geldi.

Sakarya'da yem fabrikalarına ve tüccarlara mısır teslim etmek isteyen çok sayıda üretici, aynı tarlada yetişen ürünlerinin farklı yerlerde nem derecesi çıkması sonrası şaşkınlık yaşadı. Mısır fiyatlarının düşük çıkması ile beraber ile zaten  zarar eden mısır üreticisi bu sefer de ilk kez yaşanacak bir olayla karşılaştı.

Yaşanan bu olay sonrası akıllara şehirdeki tüm cihazların bozuk olduğu gelse de hasat öncesi Sakarya Valili tarafından kurulan komisyon mısır alanlarındaki cihazları tek tek denetlemişti. Ancak yaşanan bu farklı nem ölçümlerinin nedeni hala belirsizliğini koruyor. Yaşanan bu nem ölçüm farklılığı nedeniyle mısır üreticileri tonaj bazında para kaybı yaşamaya devam ediyor.

Konuyla ilgili Medyabar'a konuşan Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, şu ifadeleri kullandı;

"Bu iddialar bize de geldi. Sakarya Ticaret Borsası ile Vali bey başkanlığında kurulan bir komisyon var. Bu komisyon alınan karar gereği mısır alım noktasındaki tüm cihazları tek tek kontrolden geçirildi. Ayarı tutmayan cihazlar ise men edildi. Ama bu her sene yapılıyor. Bu sene farklı bir olay var. Bu dönem çok enteresan. İklim koşullarından kaynaklı aynı alandaki ürünlerde farklı rutubetler çıkıyor. Aşırı yağışlar nedeniyle ekimler geç kaldı. Su toplanan yerlerde de tohum bitmedi. Ya ama neler gördük neler yaşadık! Seller oldu, depremler oldu tarım arazileri su altında kaldı, onlar oldu bunlar oldu. Benim yaşım 58 böyle bir şey hatırlamıyorum. Bu sene aynı tarladaki ürünün değişik ölçüm cihazlarında farklı nem ölçmesi ilk kez karşılaşılan bir durum."

AdminAdmin