GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-09-2026 09:59

Sakarya’da şiddetli yağış geçmişi hatırlattı: 27 yıl önce de aynı günler yaşanmıştı

Sakarya’da iki gündür aralıklarla etkili olan kuvvetli sağanak, kent genelinde hayatı olumsuz etkiliyor. Birçok bölgede su baskını ve taşkın yaşanırken, etkili yağışlar 17 Ağustos 1999 Depremi’nden yaklaşık iki ay önce kentte meydana gelen sel olaylarını yeniden gündeme getirdi.

Sakarya’da şiddetli yağış geçmişi hatırlattı: 27 yıl önce de aynı günler yaşanmıştı

Kent genelinde etkisini sürdüren yağış nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşurken, bazı bölgelerde taşkın ve ulaşım sorunları yaşandı. Ekiplerin sahadaki çalışmaları sürerken, özellikle düşük kotlu bölgeler ile dere yataklarının çevresinde tedbirler artırıldı.

1999’DA DA ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR YAŞANMIŞTI

Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planı’nda yer alan kayıtlara göre, 24 Haziran 1999’da Merkez/Çarksuyu, Hendek/Uludere, Geyve/Taşlıçay ve Karasu/Kızılcık derelerinde aşırı yağış kaynaklı taşkınlar meydana geldi.

24 Haziran’da başlayan taşkınların 25 ve 26 Haziran tarihlerinde de devam ettiği kayıtlara geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 26 Haziran 1999’da Sakarya’da günlük toplam yağış 127,7 milimetre olarak ölçüldü.

Bu yağışların ardından yaklaşık 7-8 hafta sonra, 17 Ağustos 1999’da Marmara Depremi meydana geldi.

27 YIL SONRA YAĞIŞLAR YENİDEN GÜNDEMDE

Aradan geçen 27 yılın ardından Sakarya’da etkili olan uzun süreli sağanak, 1999 yılında yaşanan sel ve taşkınları yeniden hatırlattı.

Geçmişte yaşanan yağışlarla bugün etkili olan sağanak arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi bulunmuyor. Ancak 1999’daki taşkınlara ilişkin kayıtlar, kentte son günlerde etkisini artıran yağışlarla birlikte yeniden gündeme geldi.

YAĞIŞLAR HAFTA SONUNA KADAR SÜREBİLİR

Meteorolojik tahminlere göre Sakarya’da etkili olan sağanak yağışların hafta sonuna kadar aralıklarla devam etmesi, ardından etkisini azaltması bekleniyor.

SASKİ ve ilgili ekipler, yağış nedeniyle oluşabilecek su baskını ve taşkınlara karşı çalışmalarını sürdürüyor. Kent genelinde özellikle dere yatakları, düşük kotlu bölgeler ve su birikintilerinin oluşabileceği noktalar yakından takip ediliyor.

AdminAdmin