YEREL
Giriş Tarihi : 23-02-2026 13:53

Sapanca Gölü’nde yükseliş hız kesti: 9 günde 6 santimetre arttı

Uzun süredir kritik seviyelere kadar gerileyen Sapanca Gölü, son haftalarda alınan tedbirler ve artan yağışlarla birlikte yeniden yükselişe geçmişti. Ancak ilk günlerdeki hızlı toparlanma, yerini daha sınırlı bir artışa bıraktı.

Sapanca Gölü’nde yükseliş hız kesti: 9 günde 6 santimetre arttı

Kocaeli’nin gölden yaptığı su çekimini 3 Şubat itibarıyla durdurmasının ardından su seviyesinde kısa sürede dikkat çekici bir artış yaşandı. İlk 10 günlük süreçte göl seviyesi 17 santimetre yükseldi. Bu gelişme, aylardır süren kuraklık ve düşüş trendinin ardından umut verici bir tablo ortaya koymuştu.

Son ölçümler ise artış hızının yavaşladığını gösterdi. 13 Şubat’ta 28.77 metre olarak kaydedilen su seviyesi, 22 Şubat itibarıyla 28.83 metreye ulaştı. Buna göre son 9 günde artış yalnızca 6 santimetreyle sınırlı kaldı. Güncel seviye 28.83 metre olarak ölçüldü.

Uzmanlar, göldeki değişimin yalnızca yağış miktarıyla değil; iklim değişikliği, havzadaki yapılaşma baskısı ve altyapıdaki kayıp-kaçak oranları gibi yapısal sorunlarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Önümüzdeki günlerde beklenen yağmur ve yüksek kesimlerde görülecek kar yağışının su seviyesine etkisi yakından izlenecek.

AdminAdmin