GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-08-2026 12:04

SATSO 31. Meslek Komitesi: "Çocukların dijital güvenliği öncelik olmalı"

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren 31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon), 18 yaş altı kullanıcıların mobil cihaz ve sosyal medya kullanımına yönelik Avrupa'da gündeme gelen saat kısıtlaması ve yaş doğrulama uygulamalarını değerlendirdi. Komite, çocukların dijital ortamda korunmasına yönelik düzenlemelerin Türkiye'de de ele alınması gerektiğini vurguladı.

SATSO 31. Meslek Komitesi: "Çocukların dijital güvenliği öncelik olmalı"

SATSO hizmet binasında gerçekleştirilen komitenin aylık olağan toplantısında, Cihaz Yönetimi Sertifika Makamı (CYSM) tarafından Avrupa ülkelerinde 18 yaş altı kullanıcıların mobil cihaz kullanımına yönelik saat kısıtlaması uygulamaları gündeme alındı. Komite üyeleri, dijital bağımlılık, siber zorbalık ve psikolojik şiddetin giderek yaygınlaştığına dikkat çekerek bu tür düzenlemelerin olumlu sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Komite adına değerlendirmelerde bulunan 31. Meslek Komitesi Başkanı Enes Sevindik, dijital teknolojilerin yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini, ancak özellikle çocuklar ve gençler arasında artan sosyal medya kullanımının kişisel verilerin korunması, psikolojik gelişim, akademik başarı ve aile içi iletişim açısından önemli riskler oluşturduğunu söyledi.

Sevindik, çocukların güvenli dijital ortamda yetişmesinin en az dijital dönüşüm kadar önemli olduğuna işaret ederek, Avustralya'nın 16 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımını sınırlandıran ve platformlara yaş doğrulama zorunluluğu getiren düzenlemeleri yürürlüğe koyduğunu, Fransa'nın ise 15 yaş altı çocuklara yönelik benzer bir yasal düzenlemeyi kabul ettiğini hatırlattı. Dünyanın birçok ülkesinde çocukların dijital ortamda korunmasına yönelik çalışmaların hız kazandığını belirten Sevindik, Türkiye'nin de bu süreci yakından değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Komite, çocukların dijital güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla sosyal medya platformlarında etkili yaş doğrulama mekanizmalarının oluşturulmasını, özellikle 16 yaş altı kullanıcılar için uluslararası iyi uygulamaların Türkiye'de değerlendirilmesini, dijital platformların çocukları koruyacak teknik ve hukuki tedbirleri almakla yükümlü hale getirilmesini, ailelerin dijital okuryazarlık konusunda bilinçlendirilmesini ve ilgili bakanlıkların ortak çalışmasıyla çocukların dijital güvenliğini esas alan kapsamlı bir ulusal politika hazırlanmasını önerdi.

Açıklamanın sonunda Komite Başkanı Enes Sevindik, dijitalleşmenin sunduğu fırsatların korunmasının yanı sıra çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimini güvence altına alacak dengeli düzenlemelerin Türkiye için önemli bir ihtiyaç olduğunu belirterek, SATSO'nun kurumsal gücü ve bilişim sektörünün kararlılığıyla bu alanda yapılacak her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

AdminAdmin