YEREL
Giriş Tarihi : 01-03-2024 16:53

SEAH'da İlk Kez Uygulanan TİPS İşlemi, 70 Yaşındaki Siroz Hastasının Sağlığını Kurtardı

akarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH), Girişimsel Radyoloji Kliniği'nde varis kanamaları ve karında su toplanmasının önüne geçmek amacıyla TİPS (Transjuguler intrahepatik portosistemik şant) işlemini uyguladı. Bu işlem, kronik karaciğer hastalığı olan siroz hastalarında nadir görülen bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor.

SEAH'da İlk Kez Uygulanan TİPS İşlemi, 70 Yaşındaki Siroz Hastasının Sağlığını Kurtardı

70 yaşındaki bir hastaya uygulanan bu yöntem, SEAH'ta ilk kez gerçekleştirildi. Doç. Dr. Gürkan Danışan, Doç. Dr. Onur Taydaş ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özdemir liderliğindeki ekip, başarılı bir operasyonla hastanın sağlığına kavuşmasını sağladı.

TİPS işlemi, siroz hastalarında karaciğer dokusunun sertleşmesi sonucu portal ven basıncının artmasıyla ortaya çıkan varis kanamalarını önlemeyi amaçlıyor. Bu yöntemle, boyundaki ana toplardamar aracılığıyla karaciğere kan taşıyan portal ven ile karaciğerden alınan kanı kalbe götüren hepatik ven arasında bir bağlantı oluşturuluyor. Böylece portal basıncı düşürülerek varis kanamalarının ve karında su toplanmasının önüne geçiliyor.

Thumbnail I M G 20240301 W A0020

Doç. Dr. Onur Taydaş, TİPS işlemi hakkında verdiği bilgide, "Artmış portal basıncı düşürmek varis kanamalarını önleyebilir. TİPS, portal ven ve hepatik ven arasında bir bağlantı oluşturarak bu basıncı düşürmeyi amaçlayan etkili bir yöntemdir" dedi.

Bu başarılı operasyon, SEAH'ın girişimsel radyoloji alanındaki uzmanlık ve teknolojik alt yapısını bir kez daha gözler önüne serdi. Hastanenin bu alandaki yetkin ekibi, siroz hastalarının tedavisinde önemli bir adım atmış oldu.


EditörEditör