GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-10-2023 22:53

STB'den 'makro plan' çağrısı

Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, yabancılara arazi satışı ve tarım arazilerinin imara açılması konusunda uyardı. Yerel yönetimlerin makro plan yapması gerektiğini ifade eden Genç, “Şahsen hiçbir bölgenin bu kadar kolay imara açılmasını istemiyorum” dedi.

STB'den 'makro plan' çağrısı

"KANUN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Sakarya Ticaret Borsası (STB) başkanı Mustafa Genç,  tarım arazilerinin satışı ve imara açılması ile ilgili Haberlisin'e özel açıklamalarda bulundu. Yabancılara yönelik toprak satışını yanlış bulduğunu söyleyen Genç, “Yabancı ülke vatandaşlarına toprak satışını kolaylaştıran 4916 Sayılı Kanunun ve vatandaşlık verilmesi gibi durumların gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu alanları alacak kişilerin araştırılması, yatırım vb. durumlara öncelik verilmesi, toprak stokçuluğu ve fiyat yükseltme manipülasyonuna karşı tedbir içeren bir düzenlemenin yürürlüğe girmesi ve bunun bir devlet politikası olması yönünde çalışmalar yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ”

Tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasından endişe duyduğunu belirten Genç, “Bu bizim toprak ve tarım bütünlüğümüz için çok büyük bir tehdit. Bunu her platformda söylüyoruz; toprağın yedeği yoktur. Toprağı büyütemezsiniz, yetiştiremezsiniz. Kaybettiğiniz ana geri dönüşü yok. 1 cm toprağın oluşması için yüzyıllarca zaman gerekiyor. Bu güne kadar belki yanlış uygulamalar olmuştur ama bu saatten sonra Sakarya ilinde toprak bütünlüğümüzü korumamız gerekiyor. Ekilebilir olan yüzde 43 arazimizin yüzde 1’lik kısmını bile 50 yıl,100 yıl geçse bile kesinlikle kaybetmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“MAKRO PLAN YAPILMALI”

“Tarım arazilerinin satışına yönelik alınacak bütün tedbirleri destekliyorum” diyen Genç, “Organize sanayi ve konutları tarıma elverişsiz alanlarda yapmamız gerekiyor. Tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması konusunda yerel yönetimler Sakarya’da makro bir plan yaparak sanayinin, turizmin nerede yapılması gerektiğini belirlemeli. Ben şahsen hiçbir bölgenin bu kadar kolay imara açılmasını istemiyorum. Tarım arazilerinin imara açılmasına karşın uzun süreçli planlamaların yapılmasını düşünüyorum” diye belirtti.

EditörEditör