Yeni sistemde taksimetre artık tek başına çalışmayacak. Taksimetre ile mali cihaz entegre şekilde çalışacak ve yolculuk tamamlandığında ödeme bilgileri otomatik olarak kayıt altına alınarak fiş veya e-fatura oluşturulacak.
Kartlı ödemeler de dahil olmak üzere tüm işlemler bu cihaz üzerinden yapılacak. Bankalar tarafından verilen bağımsız POS cihazlarının kullanımı ise kaldırılacak.
Sistem aynı zamanda GPS verilerini de kaydedecek. Böylece yolculuğun başlangıç ve bitiş noktası ile zaman bilgisi dijital olarak kayıt altına alınacak.
Yeni düzenlemeye göre yolcuların da yolculuk sonunda fiş veya fatura alması gerekiyor. Denetimlerde fiş alınmadığının tespit edilmesi halinde hem taksi işletmesine hem de yolcuya idari ceza uygulanabileceği belirtiliyor.
Uygulama özellikle yeni taksi plakası alanlar veya taksimetresini değiştiren araç sahipleri için hemen geçerli olacak. Mevcut taksi sahiplerine ise sistemi kurmaları için 1 Eylül 2026’ya kadar süre tanındı.
Öte yandan yeni sistemle birlikte taksi sektörü artık basit usul yerine gerçek usulde vergilendirilecek. Sektör temsilcileri bu değişikliğin vergi yükünü önemli ölçüde artırabileceğini ifade ediyor.




























