EKONOMİ
Giriş Tarihi : 30-01-2024 12:43

TCMB'den zorunlu karşılıklarda kur korumalı hesap ve yabancı para için değişiklik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. Buna göre, kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirildi. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonları için ise TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.

TCMB'den zorunlu karşılıklarda kur korumalı hesap ve yabancı para için değişiklik

TCMB'nin bu kararının, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmayı, makro finansal istikrarı güçlendirmeyi ve miktarsal sıkılaştırma yoluyla parasal aktarımı desteklemeyi hedeflediği belirtildi.

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık oranlarında değişiklik

Kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık oranının düşürülmesi, bu hesaplarda daha fazla tasarruf yapılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonları için ise ilave zorunlu karşılık oranının yükseltilmesi, bu hesaplarda TL tutma oranını artırmayı hedefliyor.

Bu değişiklik, piyasalarda nasıl bir etki yaratacak? Kur korumalı hesaplarda tasarruflar artacak mı? Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonları TL'ye dönecek mi? Bu soruların yanıtları önümüzdeki günlerde netleşecek.

EditörEditör