EKONOMİ
Giriş Tarihi : 30-01-2024 13:38

TCMB'den zorunlu karşılıklarda kur korumalı mevduat ve döviz hesaplarına yönelik değişiklik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. Buna göre, kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürüldü. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için ise tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.

TCMB'den zorunlu karşılıklarda kur korumalı mevduat ve döviz hesaplarına yönelik değişiklik

Bu değişiklikle, kur korumalı mevduat hesaplarına olan talebin artırılması ve döviz kurlarındaki oynaklığın azaltılması hedefleniyor.

TCMB'nin zorunlu karşılık uygulamasındaki değişikliğin piyasalara etkileri merak ediliyor. Uzmanlar, değişikliğin kur korumalı mevduatta bir miktar artışa neden olabileceğini belirtirken, döviz kurlarında da bir miktar düşüş olabileceğini tahmin ediyorlar.

TCMB'nin zorunlu karşılık uygulamasındaki değişikliğin detayları şöyle:

  • Kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürüldü.
  • Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.
EditörEditör