EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-01-2024 15:53

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Dış Ticaret Açığındaki Azalma Devam Ediyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Günlük ve saatlik verilere göre, Türkiye'nin ihracatında olumlu bir başlangıç yaptıklarını belirten Bolat, "Hem dış ticaret açığımızın azalma hem de ihracatımızın ithalatı karşılama oranının yükselme trendi devam ediyor." dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Dış Ticaret Açığındaki Azalma Devam Ediyor

Dünya Gümrük Günü kapsamında düzenlenen "Türkiye Yüzyılı-Ticaretin Yüzyılı Proje Yarışması Ödül Töreni"ne katılan Bolat, Türkiye'nin Dünya Gümrük Örgütü üyesi olarak dünya ticaretinin yüzde 98'ini kapsadığını vurguladı. Bolat, özellikle 2023 yılında yaşanan deprem felaketi ve uluslararası zorluklara rağmen Türkiye'nin ekonomik alanda emin adımlarla ilerlediğini ifade etti.

"Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda belirlenen mal ihracatı hedefini 267 milyar dolar, hizmetler ihracatı hedefini 110 milyar dolar olarak açıklayan Bolat, Türkiye'nin toplamda 377 milyar dolarlık bir hedefe odaklandığını belirtti. Bolat, "Takip ettiğimiz günlük ve saatlik verilere göre ihracatta yıla iyi başladık, geçen yıla göre iyiyiz." diye konuştu.

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye'nin dış ticaret açığındaki azalma trendinin devam  ediyor

Öte yandan, Bolat gümrük kapılarında gerçekleştirilen işlem sayılarının 2002'den bu yana ciddi bir artış gösterdiğini, 2023 itibarıyla 575 milyar dolara ulaşıldığını açıkladı. Kaçakçılıkla mücadelede elde edilen başarıları paylaşan Bolat, bu kapsamda 5,6 milyar liralık kamu zararının önüne geçtiklerini belirtti.

Ticaret Bakanı Bolat, konuşmasının sonunda, "Türkiye Yüzyılı-Ticaretin Yüzyılı Proje Yarışması"nda dereceye giren katılımcılara ödüllerini takdim etti.

EditörEditör