GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-10-2022 18:39   Güncelleme : 27-10-2022 18:39

TOGG için 'yok artık' dedirten algı operasyonu: Bataryası Çin

Ekonomi - TOGG'un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, 29 Ekim'de açılacak. Tarihi gün için geri sayım başlamışken Twitter'da yerli otomobil TOGG için çirkin bir algı operasyonu başlatıldı.

TOGG için 'yok artık' dedirten algı operasyonu: Bataryası Çin

Haber7

Seri üretimdeki ilk TOGG 29 Ekim'de banttan inecek ve Türkiye'nin yerli otomobil hayali gerçek olacak. 

Bir otomobil markası olmaktan ziyade bir teknoloji şirketi olan TOGG aynı zamanda Türkiye'nin mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmayı hedeflerken yine algı operasyonlarının hedefinde... 

TOGG fabrikasının açılışına saatler kala sosyal medyada başlatılan "Bataryası Çin" etiketiyle 'yerlilik' üzerinden çirkin bir algı operasyonu başlatıldı.

TOGG VE YERLİLİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla Türkiye'nin yerli ve milli otomobil rüyası yeniden hayat bulurken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) liderliğinde başlayan yatırımcı/babayiğit arayışına başlandı.

2 Kasım 2017'de Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü; Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ile imzalandı.

TOGG, resmi olarak 25 Haziran 2018'de kurulurken, 1 Eylül 2018'de ise Mehmet Gürcan Karakaş, Togg'un Üst Yöneticisi (CEO) olarak atandı. TOGG'un, elektrikli otomobil üretimi için Bursa'nın Gemlik ilçesinde fabrika kurulmaya başlandı.

Geceli gündüzlü süren çalışmalar ve işbirlikleri ile günümüz trendlerini yakalayan TOGG'un C-SUV ve Sedan modelleri görücüye çıktı.

TOGG VE APPLE ÖRNEĞİ

Tüm dünyadaki global tedarik zincirine baktığımızda hiç bir akıllı cihaz ya da araba yüzde 100 yerli olarak üretilmezken, Türkiye'nin bu vizyon projesini hazmedemeyenler eleştirecek bir şey bulamayınca 'yerlilik' üzerinden TOGG'a saldırmaya başladı.


Örnek vermek gerekirse ABD'li teknoloji devi Apple, iPhone'ların ekranını Güney Koreli Samsung'dan alırken o 'meşhur' kameralarının lensini ise Japon devi Sony'den alıyor. Ayrıca üretimi ise Çin'deki Foxconn tarafından gerçekleştiriliyor. Ama yine de Apple bir ABD markası. Çünkü fikri mülkiyet hakları tamamen Apple'a ait.


Vestel üretimi Trugo şarj istasyonu

TOGG'UN FİKRİ VE SINAİ HAKLARI YÜZDE 100 TÜRKİYE'DE

TOGG'un tedarikçilerinin yüzde 75'i Türkiye'den seçildi ve Türkiye'nin elektrikli otomobillerde bir deneyimi olmamasına rağmen yerlilik oranı YÜZDE 51 seviyesinde. Bu oranın ilerleyen yıllarda yüzde 68 oranına yükseltilmesi planlanıyor. Ayrıca aslın önemli olan tasarımından yazılımına kadar TOGG'un fikri ve sınai haklarının yüzde 100'ü Türkiye'ye ait. 

TOGG'un Gebze'de üretilen ilk bataryası

TOGG'UN BATARYASI TÜRKİYE'DE ÜRETİLDİ

Öte yandan TOGG'un bataryası yine fabrikanın bulunduğu Gebze'de üretildi. TOGG ve Çin’in en büyük enerji devlerinden Farasis Energy ortaklığında kurulan batarya şirketi Siro (Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri), yönetim merkezinin bulunduğu Gebze’de kurduğu Batarya Geliştirme Merkezi’nde TOGG'un ilk bataryasını Ağustos ayında üretmişti...

AdminAdmin