EKONOMİ
Giriş Tarihi : 07-12-2023 13:13

Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret resti: "Bu rakam teklif edilirse masadan kalkarız"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 11 Aralık'ta başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi resti çekti. Atalay, asgari ücret için 14 bin TL olan açlık sınırının teklif edilmesi halinde masadan kalkacaklarını belirtti.

Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret resti:

Milyonlarca çalışan 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti merak ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirecek. Yıl sonuna kadar sürecek görüşmelerde yeni asgari ücret belirlenecek. Asgari ücret pazarlığında işçi kesimini temsil eden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantı öncesi kritik açıklamalarda bulundu. 

Komisyonda 2 kadın, 2 erkek asgari ücretli işçinin yer alacağını, işçilerin nasıl geçinemediklerini, hükümet ve işveren temsilcilerine masada anlatacaklarını vurgulayan Atalay, hükümet tarafının teklifini görmeden rakam konuşmayacaklarını söyledi.

"BİZİM RAKAM TELAFFUZ ETMEMİZ DOĞRU DEĞİL"
14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırıyla hükümetin gelmesi halinde ne yapacakları sorusu üzerine Atalay, “O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz” dedi. Bazı hükümet yetkililerinin ifade ettiği ve yüzde 25 artışa tekabül eden 14 bin 250 TL gibi bir ücreti de asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Atalay, “Bizim rakam telaffuz etmemiz doğru değil. Ne vereceklerini görelim; ondan sonra tavrımızı belirleriz. Teklifi Başkanlar Kurulu’na getirip orada kararımızı veririz” dedi.

Atalay, asgari ücrete bir yıl artış yapılmayacağı göz önüne alındığında, yılsonuna kadar geçimi sağlayacak bir artış yapılması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret her yıl aralık ayında işçi, işveren ve hükümetin 5'er kişilik temsilcilerinin yaklaşık 1 aylık çalışması sonucu uzlaşma yoluyla belirleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir ismin başkanlık ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu genellikle 3 istişare, 1 karar olmak üzere 4 toplantı sonunda yeni asgari ücreti belirliyor.

BAKAN IŞIKHAN NET KONUŞTU: TEK ZAM YAPILACAK
Kabine toplantısı sonrası gazetecilere açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücrete yılda bir sefer zam yapılacağını, temmuz ayında ara zam yapılmayacağını söyledi. Işıkhan, ''Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle. Asgari Ücret Yönetmeliğimizde yılda 1 kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile asgari ücrete 2'nci zammı yaptık" ifadelerini kullandı.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılan 2023 yılı son brüt asgari ücret günlük 447,15 TL , aylık 13.414,50 TL olarak belirlenmişti. 2024 yılı asgari ücret zammının hesaplara yatacağı 1 Şubat 2024 tarihine kadar asgari ücretlinin eline aylık net olarak 11.402,32 TL geçecek.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM SENARYOLARI
Asgari ücret için enflasyon hedefli tahminler aşağıdaki gibi oldu:

- Zam oranı yüzde 35 olursa asgari ücret 15 bin 392 lira 70 kuruş olacak.
- Zam oranı yüzde 40 olursa asgari ücret 15 bin 962 lira 80 kuruş olacak.
- Zam oranı yüzde 45 olursa asgari ücret 16 bin 532 lira 90 kuruş olacak.
- Zam oranı yüzde 50 olursa asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.
- Zam oranı yüzde 55 olursa asgari ücret 17 bin 673 lira 10 kuruş olacak.

AdminAdmin