GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-01-2024 13:48

Türkiye, ilk insanlı uzay yolculuğu için hazırlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilk kez bir Türk vatandaşının uzay bilim misyonunu gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna çıkacağını belirterek, "Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız Ay misyonunu da gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye, ilk insanlı uzay yolculuğu için hazırlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya platformu X'ten, Milli Uzay Programı'nın yeni hedeflerine ilişkin paylaşımda bulundu.

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı ISS'de 13 bilimsel deney yapacak

İlk kez bir Türk vatandaşının uzay bilim misyonunu gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna çıkacağına işaret eden Kacır, ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) 14 gün boyunca uzay görevleri için mikroalg yaşam destek ünitelerinden mikro yer çekiminin insan solunum sistemine etkilerine, yeni nesil alaşımlar geliştirmeden mikro yer çekiminde bitkilerde gen düzenleme verimliliğine kadar Türk bilim insanlarınca hazırlanan 13 bilimsel deney yapacağını belirtti.

Kacır, uzay bilim misyonunun amacının,

  • Türk bilim insanlarına dünyadaki mevcut çalışmaların ötesine geçen araştırmaları sunmak,
  • İnsanlı uzay araştırmaları ve keşiflere yönelik tecrübe kazanmak,
  • 0 ile 21 yaş arasındaki 27 milyon çocuk ve genç başta olmak üzere toplum için ilham kaynağı olmak,
  • Bilimin, AR-GE'nin, inovasyonun ve teknolojinin milletçe daha fazla sahiplenilmesini sağlamak

olduğunu ifade etti.

Gezeravcı, İtalya ve İsveçli astronotlarla birlikte ISS'ye gidecek

Bu misyonda Gezeravcı'nın İtalya'dan ve Avrupa Uzay Ajansı aracılığıyla İsveç'ten astronotlarla aynı uzay aracıyla yolculuk yapacağını belirten Kacır, bugüne kadar 40'tan fazla milletten astronotun uzay yolculuklarına katıldığına dikkati çekti.

Yıllık bilimsel yayın sayısı 20 yılda 9 bin 5'ten 48 bin 619'a yükseldi

Kacır, yıllık bilimsel yayın sayısı 20 yılda 9 bin 5'ten 48 bin 619'a yükselen bilim ve araştırma ekosistemi için bu misyonu gerçekleştirmenin çok anlamlı ve doğru olduğuna inandıklarını vurgulayarak şunları ifade etti:

"Biliyoruz ki yetkin bilim insanlarımız ülkemizde en ileri araştırma imkanına sahip olduklarında çok daha büyük işlere imza atacaklardır. Belki bazılarımız, bu misyonun neden kendi roketimizle kendimize ait ya da ortağı olduğumuz bir uzay istasyonuna yapılmadığını sorgulayabilirler. Bugüne dek 40'tan fazla milletten 600'e yakın astronot uzaya gitmişken, sadece 3 ülkenin insanlı uzay görevleri gerçekleştirme yeteneği var. Kendi uydularını uzaya gönderme kabiliyetine sahip pek çok ülkenin dahi insanlı uzay görevleri gerçekleştirme kapasiteleri henüz yok."

O Gün Bugün: İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzay Yolculuğuna Çıkıyor!

Türkiye, ISS'nin paydaşı değil

ISS 1998'de 15 ülke ve 5 uzay ajansı tarafından kurulurken Türkiye'nin bu istasyonun paydaşı olmadığına ve o tarihte ülkede bir uzay ajansının da bulunmadığına işaret eden Kacır, bunun Türkiye'nin bu yarışta olmayacağı anlamına gelmediğini belirtti.

Türkiye'de uzay araştırmaları son 22 yılda gelişti

Kacır, bir yandan roket teknolojisinde Roketsan, Delta-V, TÜBİTAK SAGE gibi kurumlarda çalışmalar yürütülürken, bir yandan da insanlı uzay görevlerine başlamanın çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, "2000'li yıllara gelinceye dek Türkiye'de uzay araştırmaları çok kısıtlı düzeyde idi. Son 22 yılda görüntüleme uydularımız Rasat, Göktürk ve İMECE'yi yerli ürettik. İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A'yı bu yıl uzaya göndermeye hazırlanıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevini dünya yakından takip ediyor

Sıvı yakıtlı ve hibrit yakıtlı roket teknolojileriyle uzaya erişim kabiliyeti kazandıklarını belirten Kacır, uzay bilimi ve teknolojilerine yönelik geliştirilecek yeni projelerin Türkiye'ye hem stratejik hem de ekonomik getiriler sağlayacağını belirtti.

İnsansız Ay misyonu için hazırlıklar sürüyor

Uzay yolculuğuna 'Uzay Hatırası' hazır! Bakın neler var? - Teknoloji  Haberleri

AdminAdmin