GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-02-2024 13:01

TYB Sakarya'da belgesel izlendi, 6 Şubat konuşuldu

Programda, 1999 Depreminde 17 aylıkken enkazdan kurtarılan yönetmen İhsan Kaya'nın çektiği belgesel izlendi, sonra da depremler ve belgesel üzerine anlamlı bir söyleşi gerçekleştirildi.

TYB Sakarya'da belgesel izlendi, 6 Şubat konuşuldu

TYB Sakarya Şubesi yönetim kurulu üyesi yazar İbrahim Gürel'in yönettiği Serdivan Mahfil'de düzenlenen programda, önce, yönetmenin 17 Ağustos 1999 Depreminde kaybettiği anne babası Hikmet - İbrahim Kaya'ya ithaf ettigi 'Yüzyılın En Uzun Gecesi' adlı 15 dakikalık belgesel izlendi. Ardından, yirmi kadar şair ve yazar tarafından ilgi ile izlenen ve yazar İbrahim Gürel'in sorularını cevaplandıran genç yönetmen Kaya, "Ben daha 17 aylık bebekken, 45 saniyede annesini babasını kaybeden bir bebeğim. Beni Resim öğretmeni teyzem Güzide Hanım alıp büyütmüş. Kendisine anne diyorum zaten. Üzerimde hakkı ve emeği çok büyük. Büyüyüp medya sektörüne atılınca, 'depremle benim hayatım değişti, başkalarının hayatı benim gibi olmasın' için ne yapabilirim' diye düşündüm. Benim annem babam gibi yaklaşık 4 bin kişiyi yitirdigimiz 17 Ağustos 1999'a gelinen süreçte, nerede hatalar yapıldığını, bundan sonra bu hataların yapılmamasını ortaya koymak için bir belgesel hazırlamaya karar verdim. Ben Istanbul'da yaşıyorum. Yaklaşık üç buçuk sene önce Temmuz ayında Adapazarı'na gelip üç haftalık bir çalışmayla 48 kişiyle görüştüm, kayıtlar yaptım, çalışmamı tamamladım. Bütün girişimlerime rağmen Büyükşehir ve Adapazarı Belediyeleri bana kapılarını kapattılar. Kurgu, montaj derken iki ayda çalışmamı tamamladım ve 17 Ağustosun yıldönümünde eserimi sosyal medya üzerinden paylaştım. Bütün olumsuzluk ve tanıtımsızlıklara rağmen belgeselim 90 bin kişi tarafından izlendi. Henüz 26 yaşındayım. 6 Şubatın ertesi günü iki arkadaş uçağa atlayıp Hatay'a gittik. Arama kurtarma çalışmalarına katıldık. 20 enkaza müdahale ettik. 5 kişiyi sağ salim enkazdan çıkarttık, çok şükür. Biri 118 saat sonra kurtardığımız Tülin Hanım." dedi.

TYB Sakarya Şubesi'nde Belgesel İzlendi, 6 Şubat Konuşuldu

Mesleğinin henüz başında olduğunu söyleyen yönetmen Kaya, kendisinden sonraki kuşağın çocukları annesiz babasız kalmasınlar diye yaptığı belgesel için, 'kamuoyunun bilinçlenmesine umarım katkısı olur' dedi.

Söyleşiye ağabeyi Hasan Kaya ile gelen Adapazarlı yönetmen İhsan Kaya, çekim, kurgu ve montajı, yaklaşık iki ayını alan belgeseli sırasında, kendisine maddi ve manevi katkılarını / yardımlarını esirgemeyen Satso Başkanı Akgün Altuğ, dönemin Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, TYB Sakarya Şubesi Başkanı Fahri Tuna ve İnşaat mühendisleri Serpil Yürüt ve Fatma Aygün ile girişimci İffet Hacıeyüpoğlu'na çok teşekkür etti.

TYB Sakarya Şubesi'nde Belgesel İzlendi, 6 Şubat Konuşuldu

Söyleşi 6 Şubat Depremi üzerinden 'neler yapılması gerektiği' konusunda geniş bir değerlendirme ile sona erdi.

EditörEditör