GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-11-2023 21:06

Yeni domuz gribi insanda ilk kez görüldü

İngiltere'de yeni bir domuz gribi türü ilk kez insanda görüldü. Bilim insanları vakayı araştırıyor.

Yeni domuz gribi insanda ilk kez görüldü

A (H1N2)v enfeksiyonu, Kuzey Yorkshire'daki bir pratisyen hekim muayenehanesinde yapılan rutin grip tarama testinde tespit edildi.

Yetkililer, kişinin solunum yolu semptomları gösterdiğini, hastalığın hafif olduğunu ve tamamen iyileştiğini söyledi.

Hasta ile temaslı bulunan ve hastalık semptomları olan kişilerde kontrol altında tutuluyor.

Son 20 yılda dünya çapında 50 A(H1N2)v vakası rapor edildi.

Ağustos ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde bildirilen bir vaka vardı .

Sağlık yetkilileri, Birleşik Krallık'ta bulunan enfeksiyonun dünya çapında yakın zamanda insanlarda ortaya çıkan domuz gribi vakalarından biraz farklı olduğunu, ancak Birleşik Krallık domuzlarındaki virüslere benzer olduğunu söylüyor.

,

2009 yılında domuzlarda, kuşlarda ve insanlarda yayılan bir virüsün neden olduğu insanlarda domuz gribi salgını yaşandı.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Kuzey Yorkshire'ın vakanın tespit edildiği bölgelerindeki pratisyen hekim muayenehaneleri ve hastaneler aracılığıyla gözetimi artırmayı planladığını söyledi.

Teşkilatın olay direktörü Meera Chand şunları söyledi: "Yakın temasları takip etmek ve potansiyel yayılmayı azaltmak için hızla çalışıyoruz.

"Oluşturulan protokollere uygun olarak, bireyin enfeksiyonu nasıl kaptığını öğrenmek ve ilişkili başka vakaların olup olmadığını değerlendirmek için soruşturmalar sürüyor."

Yeni Sağlık Bakanı Victoria Atkins, bireyin kimliğinin UKHSA tarafından yürütülen "kapsamlı ve kapsamlı" bir tarama ve izleme programı aracılığıyla belirlendiğini söyledi.

"Bu vakanın tespit edilmiş olması iyi bir şey; lütfen UKHSA'nın işini yapması ve dikkatli bir şekilde izlemesi konusunda güvenin" dedi.

Grip benzeri semptomları olan kişilerin, özellikle yaşlı veya savunmasız kişilerle ve diğer sağlık sorunları olan kişilerle temastan kaçınmaları tavsiye edilir.

Baş Veteriner Sorumlusu Christine Middlemiss şunları söyledi: "Hayvanlardaki bazı hastalıkların insanlara geçebileceğini biliyoruz; bu nedenle yüksek hayvan sağlığı, refahı ve biyogüvenlik standartları çok önemlidir."

Domuz sahiplerinin, sürülerindeki domuz gribi belirtilerini yerel veterinerlerine bildirmeleri gerektiğini söyledi.

East Anglia Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Paul Hunter, A(H1N2)'nin yaygın olarak dolaşan diğer grip türlerinden daha ciddi bir hastalığa neden olmadığını söyledi.

Reading Üniversitesi'nden viroloji profesörü Ian Jones, tek vakanın "geçmişte görülenden daha fazlasını" temsil etmesinin "çok düşük bir ihtimal" olduğunu söyleyerek, hafif enfeksiyonun "önceki deneyimlerle de uyumlu" olduğunu ekledi. .

EditörEditör