SİYASET
Giriş Tarihi : 10-11-2023 18:19

Yüce'nin hedefi "dünyada tarım üssü" olmak: “Sakarya artık tarımda marka şehir”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya 5. Tarım Fuarı'nda "dünyada tarım üssü olmak" hedefini anlattı. Yüce serada, botanik vadisinde ve şehrin dört bir yanında yürüttükleri domates, aromatik bitki, çilek, kenevir üretimleriyle Sakarya'nın ismini dünyaya tanıttığını söyledi.

Yüce'nin hedefi

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Hendek ilçesinde düzenlenen Sakarya 5. Tarım Fuarı’na katıldı. Yüce, fuarın açılışında yaptığı konuşmada Sakarya’nın tarım ve hayvancılık alanında yaptığı çalışmaları ve hedeflerini anlattı. Fuarın katılımcıları arasında yer alan tarım ve hayvancılık sektörünün önde gelen firmalarıyla görüşen Yüce, Sakarya’nın ve Büyükşehir’in pazar payını artırmak için neler yaptıklarını paylaştı.

Yüce, fuar alanında sergilenen zirai araçlara ve tarım malzemelerine de ilgi göstererek ürünler hakkında bilgi aldı. Konuşmasında “tarımda marka şehir” olma vizyonunu dile getiren Yüce, Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak projelerinden bahsetti. Örtü altı tarımda Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, aromatik şifalı bitkilerde Sakarya Botanik Vadisi’ni ve uluslararası eğitim organizasyonunda Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi projelerini anlatan Yüce, Sakarya’nın bu projeler sayesinde dünya çapında tanınan bir kent haline geldiğini söyledi.

Yüce, Sakarya’nın domates, kuşburnu, lavanta, biberiye, ada çayı, böğürtlen, defne, kenevir, çilek, safran, istiridye mantarı, pakong bitkisi gibi birçok ürünün üretiminde ve tıbbi aromatik yağ üretiminde kendini dünyaya kanıtladığını vurgulayarak, “Sakarya’nın avantajını değerlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Yüce, “Toprak çok kıymetli bir nimettir. Ona ne kadar emek verirseniz, ne kadar değer verirseniz size fazlasıyla geri döner. Sakarya’mızın toprak yapısı çok zengin ve verimli. Tarım üretimi için bize büyük bir avantaj sağlıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak biz de bu avantajı boşa harcamıyoruz. Melen Botanik Vadisi’nde 20 çeşit bitki yetiştiriyoruz. Kuşburnu, lavanta, biberiye, adaçayı, böğürtlen, kedi otu ve defne bunlardan bazıları. İlerleyen zamanlarda bitki çeşitlerimizi artırarak 3 Milyonun üzerinde bitkiye sahip olacağız inşallah.” diye konuştu.

Tarımda yeni bir model oluşturduklarını belirten Başkan Yüce, “Hem şehrimiz hem de ülkemiz için tarımda fark yaratacak birçok proje hayata geçiriyoruz. Seracılık Mükemmeliyet Merkezimizde örtü altı tarımın en gelişmiş örneklerini gösteriyoruz. 53 bin metrekarelik alanda kurduğumuz tesisimizde yılın her mevsiminde üretim yapıyoruz. 2023 Mayıs’tan bugüne kadar 700 ton domates üretimiyle rekor kırdık. Bu projelerimizle tarımda dünyanın dikkatini çektik hamdolsun” ifadelerini kullandı.

Yüce, ayrıca Şili’den getirdikleri “pakong” bitkisini de üretmeye başladıklarını söyleyerek, “Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi, Tarım Lisesi, Safran Yetiştiriciliği, İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği, Yeşil Hazine Endüstriyel Kenevir Yetiştiriciliği, Damızlık Manda Yetiştiriciliği, Kozmetik Ürünler Üretimi, Tıbbi ve Aromatik Yağ Üretimi gibi daha birçok projemiz var. Bunların yanında pakong hasadını da yapıyoruz. Şili’den getirdiğimiz pakong bitkisi mısır familyasından bir bitki. Pakong bitkisinden aldığımız verim mısırdan 8 kat, besin değeri de mısırdan 5 kat daha fazla. Bu şehri bir üretim merkezi yapmak istiyoruz.” dedi.

Fuar organizasyonu, Yüce’ye yaptığı katkılardan dolayı plaket verdi. Başkan Yüce, Türkiye’nin dört bir yanından gelen çiftçilerle sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

EditörEditör