Hendek’te dün gece meydana gelen olayda, Kocaeli’den Zonguldak istikametine seyir halinde olan C.Ç. yönetimindeki 41 AET 0** plakalı kamyonun kasasında bulunan hidroklorik asit yüklü varillerden henüz belirlenemeyen bir nedenle sızıntı başladı.
Durumu fark eden çevredekilerin uyarısı üzerine sürücü C.Ç., kimyasal maddenin daha fazla kişiyi etkilemesini önlemek amacıyla kamyonu D-100 kara yolu üzerindeki Hendek Küçük Sanayi Sitesi girişinde bulunan yan yola çekti.
İki kişi gazdan etkilendi
Sızıntı sırasında sürücüye güvenli bölgeye kadar yol gösteren Serkan A. yayılan gazı soludu. Solunum yolu problemi yaşayan Serkan A.’nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Çevreye yayılan gazdan etkilenen Bedirhan G. ise bir süre sonra bayıldı. Hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan Bedirhan G.’nin de sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Olayda büyük çaplı bir can kaybının yaşanmaması teselli olurken, kimyasal madde taşıyan araçların güvenliği ve denetimi yeniden gündeme geldi.
61 yıl önce 26 kişi hayatını kaybetmişti
Hendek’te yaşanan son sızıntı, 1965 yılında aynı bölgede meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği korkunç faciayı yeniden hatırlattı.
Ankara’dan İstanbul’a giden bir yolcu otobüsü, Hendek Akova mevkisinde arıza yaptı. Yol kenarında park halinde bulunan nitrik asit, diğer adıyla kezzap, yüklü bir kamyona arkadan çarpan otobüste büyük bir facia yaşandı.
Çarpışmanın etkisiyle kamyondaki kezzap yola dökülerek yol kenarındaki su birikintisine karıştı. Kimyasal maddenin suyla temas etmesi sonucu yoğun bir duman oluştu.
Otobüste yangın çıktığını düşünen yolcular panikle araçtan indi. Yangından kurtulmak amacıyla su olduğunu düşündükleri çukura atlayan yolcular, burada nitrik asitle karşılaştı.
Faciada 26 kişi saniyeler içerisinde hayatını kaybederken, 17 kişi de yaralandı.
Aradan geçen 61 yılın ardından Hendek’te kimyasal madde taşıyan bir araçta meydana gelen yeni sızıntı, geçmişte yaşanan bu acı olayı yeniden akıllara getirdi.















