YEREL
Giriş Tarihi : 13-02-2024 16:41

11.000 Yıllık Gizem Çözüldü! Ren Geyiklerini Duvar Örerek Avlamışlar!

Almanya açıklarında Baltık Denizi'nde bulunan 11.000 yıllık su altı taş duvarının, bölgenin kuru arazi olduğu dönemde ren geyiği avlamak için inşa edildiği ortaya çıktı.

11.000 Yıllık Gizem Çözüldü! Ren Geyiklerini Duvar Örerek Avlamışlar!

Bu su altı yapısı, dünyadaki en eski avlanma yapılarından biri olup, aynı zamanda Avrupa'da bulunan en büyük Taş Devri yapılarından biri olabilir.

Söz konusu duvar yapısı, Almanya'nın Rerik kasabasına yakın Mecklenburg Körfezi'nde keşfedildi. Araştırmacılar, duvarın yerel tarih öncesi topluluklar tarafından inşa edildiğini düşünüyor.

Duvar, 1.670 taştan yapılmış olup, uzunluğu yaklaşık bir mil (975 metre), yüksekliği 3 fit (1 metre) ve genişliği 6,5 fit (2 metre) olarak ölçülmüştür.

Ekip, duvarı sonar aracılığıyla keşfetti ve deniz tabanında bulunan konumu Mecklenburg Körfezi'nde, 70 fit (21 metre) derinlikte ve 6 mil (10 kilometre) doğusunda tespit etti.

Araştırmacılar, yapılan çalışmada duvarın, Avrupa'nın erken Holosen dönemine ait en büyük yapılarından biri olabileceğini belirtiyor.

Duvarın avcı-toplayıcılar tarafından, ren geyiği sürülerini öldürebilecekleri ağıllara sürmek amacıyla inşa edilmiş olabileceği teorisi, benzer tarih öncesi duvarlara dayanarak öne sürülüyor.

Ren Geyigi Duvar 01

Ayrıca, duvarın o dönemde Avrupa'nın bu bölgesinde yaygın olan ren geyiği avı için kullanıldığına dair kanıtlar bulunuyor.

Deniz jeofiziği uzmanı Jacob Geersen, yapıyı tesadüfen deniz tabanında çözdüklerini belirtti.

Duvarın, su altındaki düşük oksijenli ortam nedeniyle iyi korunduğu ve fırtınaların ve yüksek dalgaların olmadığı korunaklı sularda yer aldığı vurgulanıyor.

Ayrıca, suyun düşük oksijenli ortamı ve hafif suların, duvarın araştırılmasını kolaylaştırdığı ifade ediliyor.

Live Science’ın konuyla ilgili haberine göre, duvarın kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte, bölgedeki ren geyiği nüfusunun yaklaşık 9.000 yıl önce tükendiği düşünülüyor.

Araştırmacılar, duvarın haritasını çıkardıkları gibi, yapıyla ilgili daha fazla bilgi elde etmek amacıyla duvar boyunca yapılacak dalışlarda gömülü eserleri inceleyerek daha fazla bilgi edinmeyi planlıyorlar.

EditörEditör