GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-10-2023 16:58

CHP’de kongre heyecanı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. Olağan Sakarya İl Kongresinde bugün 2 liste yarışıyor.

CHP’de kongre heyecanı!

Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Sakarya İl Kongresi bugün Sen Otel’de gerçekleştiriliyor. 451 delegenin oy kullanacağı ve 2 adayın olduğu kongrede il başkan adaylığı Oğuz Can Curoğlu ve Ergün Özkan yarışıyor. Kongreye, Sakarya CHP Milletvekili Ayça Taşkent, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Yurt Dışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, İl Başkanı Cengiz Çiçek,  DEVA Partisi İl Başkanı Ercan Başnuh, Gelecek Partisi İl Başkanı Fatih Sevindik, STK Temsilcileri ve partililer katılım gösterdi.

“AKTİF-PASİF ÜYELİK OLMALI”

CHP Adapazarı İlçe Başkanı Anıl Özkan, “CHP bu gençler ile değişime gidebilecektir. Değişim bu gençlerimiz ile mümkün olacaktır. Onların önünü açmalıyız. Mahalle seçimlerine üyelerimiz ilçe delegesi, ilçe başkanı, il başkanı seçiyor. Bunlarda bir sorun yok ama Belediye Başkanı ve Milletvekiline gelince olmaz. Olmamasının sebebi, sisteme kendi numaralarını kaydedip AK Parti seçmenine üye yapanlar var bu partide. Aktif-Pasif üyelik olmalı. Ama böyle aidat verip vermeyenlerle diye basite indirgemek, ömrünü bu partiye adamış hiçbir menfaati olmadan, CHP’ye emek harcamış, herkesi üzer. Değişim üyelerin sıfırlanmasıyla başlayıp tüzük kurultayı ile devam eder. CHP bu gençlerimizin geleceği ve emeği. Gençlerimizin geleceğine sahip çıkan Oğuz Can Curoğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

“ÇOK ÇALIŞMALIYIZ”

Kongrede konuşan İl Başkanı Cengiz Çiçek; “Cumhuriyet Halk partisi, kurtuluş savaşında mücadele eden Kuvayı Milliyeci’lerin kurduğu bir partidir. Masa başında değil, savaş alanlarında şekillenmiş, bir asırlık geçmişiyle, köklü bir partidir. İl başkanlığı koltuğu, Ülkemizin kurucu önderi ve İlk genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk ve ardından ikinci genel başkanımız İsmet İnönü' nün emanetidir. Bizlerin görevi, bu emaneti, iktidara taşımak ve iktidara taşıyacak kadroları yönetime getirmektir. Bugün Sakarya'mızın il kongresini gerçekleştiriyoruz. İki adaylı bir yarışımız var, Oğuzcan Curoğlu ve Ergün Özkan’a başarılar dilerim. Bu seçimin neticesinde, görevi üstlenecek olan yeni İl Başkanımızın, asli görevi, kendi örgütü içerisinde adaleti tesis etmesidir. İl Başkanımızın asıl hedefi ise, partimizi iktidara taşıyacak projelerle, Ortak akılla hareket ederek, güçlü, liyakatli, bir yönetim kadrosunu oluşturmasıdır. Akıl ve bilimle hareket ederek, birleştirici, kucaklayıcı bir ekip anlayışı ile 16 ilçemizi de motive ederek, koordineli, etkin bir çalışma ile en yakın iktidar hedefimiz olan yerel seçimlerde, başarı sağlamasını bekliyoruz. Daha çok genç ve daha çok kadının örgüte katılmasını sağlayarak çok çalışmalıyız.

“İKTİDAR OLMAK İSTİYORSAK RADİKAL DEĞİŞİM ŞART”

Hep beraber kenetlenerek yeniden başaracağımıza inanmalıyız. Cumhuriyet Halk Partisinin her bir neferi olarak bizler; Partimizin misyonuna katkı sağlayacak, vizyonunu aktaracak, iktidar yolunda başarıya adım atacak kadrolara, her zaman destek olacağız, bu bir bayrak yarışıdır. Başarı tesadüf değildir, çok çalışmalıyız. Hedefimiz iktidar olmak. 73 Yıldır tek başına iktidar olamadık, iktidar olmak istiyorsak radikal değişim şart!!

“DEĞİŞİM! KİŞİSEL BAZDA DEĞİL, SİSTEMDE OLMALIDIR”

Ne güzel demiş Heraklitos: "DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMİN KENDİSİDİR" Bilindiği gibi; Bu da sosyalist materyalizmin temel ilkesini oluşturur. İl başkanları toplantısında da değindiğim gibi " değişim şart" diyorum. Değişim! Kişisel bazda değil, SİSTEMDE!! Olmalıdır. Partinin yönetim şekli, tüzükle ve teamüllerle olmalıdır. Bu tüzük ve delege sistemi ile, biz ancak birbirimize düşman oluruz. Delege sistemi lav edilmelidir, Tüzükte aktif ve pasif üye tanımlanması yapılmalıdır, Değişim! Geçmişi yok saymadan, Genel Başkanımızın öncülüğünde olmalıdır. Değişim! Partinin her kademesinde olmalıdır.  Değişim! Sen kalk ben oturayım demek de değildir. İdeal olan, batı Avrupa’daki demokrasi teamüllerinde olduğu gibi ana muhalefet siyasi parti liderlerinin seçimi kaybetmesi halinde istifa etmesi veya Genel Başkan önderliğinde kurultaya kadar devam edip, yeniden aday olmayacağını açıklamasıdır.  Değişim!! asıl böyle başlar. Böylelikle, cumhuriyetimizin tek köklü ve devrimlerle kurulmuş partisi, diğer partilere de örnek teşkil edecek ve siyasi tarihimize bir devrim daha ekleyecektir. Değişim parti politikalarımızın emek sermaye çelişkisi üzerinden olmasıdır.  Değişim! enternasyonal SOL değerler üzerinden olmalıdır.

“OYLARINI ARTTIRICI BİR KATKIDA BULUNAMAYAN KİŞİLER TEKRAR ADAY OLMAMALI”

Değişimi Sakarya özelinde değerlendirecek olursak; Yıllarca aynı kişilerin il ve ilçe yönetiminde yer alması ve yeniden aday olması neticesinde aynı zihniyet ve anlayış sürmektedir.  Bu durumda partide genç ve dinamik kadrolar yer alamamaktadır.  Değişimi böyle gerçekleştirmemiz imkansız. İl ve ilçesinde başarılı olamayan, Partinin oylarını arttırıcı bir katkıda bulunamayan kişiler tekrar aday olmamalıdır. Partinin yönetim şekli merkezileşmeden olabildiğince uzak olmalıdır.

“HİÇ KİMSENİN İNİSİYATİFİNDE OLMAMALIDIR”

Merkezileşme otoriterleşmeye zemin hazırlamaktadır. Peki, Kısaca bundan ne anlıyoruz? Partinin bir kişi veya grup tarafından yönetilmemesini anlıyoruz. Milletvekili sıralamalarının ve belediye başkan adaylarının belirlenmesi hiç kimsenin inisiyatifinde olmamalıdır. Şeyh Edebali’i ne güzel söylemiş; “ insanı yaşat ki devlet yaşasın”  Bizler de birbirimizi yok etmek yerine, birbirimizi kucaklayalım ve birlikte sevgiyle partimizi yaşatalım ve iktidar olalım!! Bugün kongremizi bir demokrasi şölenine dönüştürelim. Hangi adayımız kazanırsa kazansın, buradan tek yumruk şeklinde çıkalım. Kongremiz Sakarya’mıza hayırlı olsun, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.

"CHP kazanarak çıkacak" 

CHP Yurt Dışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan; "Seçim sonuçları istediğimiz gibi çıkmadı, hayal kırıklığı yaşadık. Ne olursa olsun yılmamalıyız geleceğe kucak açarak halkın karşısına çıkmalıyız. Bizler Cumhuriyet Halk Partisinin mensupları olarak bu salonda CHP'nin geleceğini tartışarak önerilerimizi sunarak, bugünkü çalışmamızı sürdüreceğiz. Emeklinin durumu ortada asgari ücretlinin durumu ortada. Çalışan emekliye 5 bin lirayı çok görüp vermiyorlar. Tek adam denen şahıs üç çocuk yapın diyor, eğitim masraflarını nasıl karşılanacak, eğer bu ülkede gelir adaleti sağlanacaksa, yoksulluk bitecekse bu ülkeye barış kardeşlik gelecekse bu salondaki sizler sayesinde olacaktır. Onun için değişim dönüşüm olacaksa bu salonlarda olacak, daha fazla birbirimize sarılıp birlikte mücadele etmeliyiz. Tarım burada sanayi burada turizm burada ama ne yazık ki yerelde söz sahibi değiliz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum, hep birlikte yarınlara kucak açacağız. İki arkadaşın da kaybetmeyeceğiz bu seçimden CHP kazanarak çıkacak" dedi.

"Halının altına sorunları süpürerek geçiştirmezsiniz"
CHP grup başkanvekili Gökhan Günaydın; Eğer bu memlekette hilafet ortadan kaldırılmışsa saltanat kaldırılmışsa tevhidi tedrisat kanunu çıkarılmışsa bunun altında Cumhuriyet Halk Partisi yapmıştır ve ben 100 yıl sonra bu partide olmaktan gurur duyuyorum. Biz kongre sürecini 2022 yılı içerisinde bitirmeliydik, örgütlerimizi yenileseydik ve arkasından Cumhurbaşkanlığı seçimine girseydik daha iyi olurdu, doğru yanıtları bulabilmek için doğru soruları sormalıyız. Bize dediler ki erken seçim olma ihtimali var, neden yapmadık, o dönemde etkili olan bazı arkadaşlar dediler ki belki yeniden milletvekili olamayız bu süreçler erteleyelim. Birilerinin kişisel ihmali midir bu olan. Partide bir sorun olduğunda söyleyeceksin halının altına sorunları süpürerek geçiştirmezsiniz. 14 ve 28 Mayıs süreçlerini kaybettik, önümüzde yerel seçim var. Konuşmak bizi kuvvetlendirir. Biz solcuyuz düşüncelerimizi açıkça ama yapıcı şekilde ifade ediyoruz. Seçimden önce ne bu geziler olmalıydı ne de başörtüsü çıkışı doğruydu genel başkanımızın. Koskoca Cumhuriyet Halk Partisi kazanması gereken seçimi kazanamadı. Bir tek yoldaşımı geride bırakmak gibi bir düşüncemiz olamaz herkesi bir araya getirmeliyiz. Biz milletvekili dokunulmazlığını kaldırdık, kime yaradı arkadaşlar, herkes ne olup bittiğini çok iyi görüyor. Ortak akıl olmazsa doğru karar olmaz, coğrafyamız yanıyor bir ateş çemberinin içindeyiz. CHP iyi olacak ki memleket iyi olacak. Ben kendimi Sakaryalı sayıyorum sizde sayarsanız onur duyarım. 2 arkadaşımız yarışıyor, ikisini de tanırım severim. Bu kongre süreci asla birbirimizi eksiltmek olmamalıdır, birliğimizi kuvvetlendireceğiz. Yeni bir enerji ile önümüze bakacağız. Yarışan her iki arkadaşıma ekiplerine şimdiden teşekkür ediyorum ve seçilecek üyelerimize başarılar diliyorum. Partimiz yüz yıllık partidir bizden 100 yıl sonra da yaşayacaktır" şeklinde konuştu.

“İKTİDAR UMUDUNU YENİDEN YEŞERTMELİYİZ”

CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent; “Partimize yakışan bir kongre olmasını gönülden inanıyorum. Yargı bağımsızlığının olmadığı, yoksulluğun katbekat artığı kadın cinayetlerinin arttığı emeklilerin açlık sınırının altında yaşadığı bir dönemde yapıyoruz. Aydınlık bir gelecek için her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var cumhuriyet halk partisine. Mayıs ayında büyük umutlarla girdiğimiz seçimde büyük hayal kırıklığına uğradı. Değişim gerekiyorsa ki; gerekiyor bunu sadece isimlerin üzerine kurgulamalıyız, bir sistemin değişmesini kabul etmeliyiz. Biz kendi yoldaşlarımız ile değil bu bozuk düzenle mücadele etmeliyiz. İktidar umudunu yeniden yeşertmeliyiz. Birilerini dışlayan anlayış bizim anlayışımız olamaz. Genel kurultaydan hangi aday çıkarsa çıksın, omuz omuza olmalıyız. Bunun için her ne şartta olursak olsun mücadele etmeliyiz. Ana düşünce biçiminin ben daha iyi yapabilirim ile taçlanması gerekir. Bu yaklaşan yerel seçimlerde yeni zaferler elde etmeliyiz. Kazanın Cumhuriyet Halk Partisi olmasını diliyorum, yolumuz açık olsun” dedi.

“TÜRKİYE'YE MESAJLARIMIZ ULAŞSIN İSTİYORUZ”

CHP Sakarya İl Başkan adayı Ergün Özkan; Bugün burada, 100'üncü yılını yaşadığımız ulu çınarın gölgesinde olağanüstü coşkulu, yüksek katılımlı bir kongre gerçekleştiriyoruz. Demokrasi meşalesini Sakarya'da yakıyoruz. Parti içi demokrasiye örnek olabilecek, yarınlara dair ümidi büyütebilecek, güzel bir kongre sergiliyoruz. Çünkü meselemiz salt bir kongre yapmak değil, bu salondan Sakarya'ya olduğu gibi tüm Türkiye'ye mesajlarımız ulaşsın istiyoruz. Barışın, kardeşliğin, birlik beraberliğin demokrasiye sahip çıkmanın önemini göstermek istiyoruz.

KAVGALARI VE ÇEKİŞMELERİ PARTİ İÇİNDEN SÖKÜP ATMALIYIZ

Yıllardır Sakarya'da kol kola, omuz omuza mücadele ettiğim değerli dava arkadaşlarım. Çok emekler verildi. Çok önemli isimler, değerli büyüklerimiz katkı koydular ve bugün bazıları aramızda yoklar... Kıymetli Selçuk Gedikli, Cemal Sakarya, Ünal Ozan, Aydoğan Sezer, Necdet Çakar, Cumhur Ateş, Erol Yetiş, Gürcan Kulman ve adını sayamadığım birçok değer. Her birinin hatırası önünde saygıyla eğiliyorum, ruhları şad olsun! Cumhuriyet Halk Partisi'ni Sakarya'da daha güçlü duruma getirebiliriz. Buna katkı koyacak, parti içi demokrasiyi ve barışı tesis edecek bilgi, birikim ve tecrübeye sahibiz. Bugüne kadar sergilediğimiz tavır ve davranışlar, takındığımız tutumlar bunun en güzel kanıtıdır. Kavgaları ve çekişmeleri parti içinden söküp atmalıyız. Mücadelemiz birbirimizle değil; fezlekelerle siyasi yasak getirmek isteyen demokrasi kurnazlarıyla, adaleti şahıslarına alet etmek isteyen hukuk katilleriyle, tek adam yönetimiyle, bu onurlu halkı yoksulluğa mahkum eden anlayışla olacak, olmalı. Mücadelemizin rotasını işçinin, üretenin, gençlerin emeklerini çalan hırsızlar ile vatandaşlara sopa göstermek için mahpuslarda tutulan fikir tutuklularına adaleti getirmek üzere değiştireceğiz. Değişerek büyüyecek, değişerek kazanacağız. Kavgamızın adresi daha yaşanabilir, daha mutlu bir Türkiye için olmalı...

“SAKARYA'DA YEREL İKTİDARLARI DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Değişirken yenileneceğiz. Yepyeni kadrolar için CHP'nin kudretli köklerini yeni topraklara yönelteceğiz. 21. YY'ı karşılayacak yeni kadrolara yollar açacağız. Emekten yana, sosyal demokrasiden yana, soldan yana olacağız. Gizli kapılar ardında yapılan akitlerle değil; halk ile iç içe, halk ile göz göze siyaset yapacağız. Bütün mücadelemiz bu yönde olacaktır. Sakarya'ya dair hayallerimiz var değerli arkadaşlarım. Bu hayallerimizi daha fazla erteleme lüksümüz yoktur. Sakarya'da yerel iktidarları değiştirmeliyiz, değiştireceğiz!!Mücadelemizi bunun üzerine şekillendirmek zorundayız. İlk çağrıyı buradan, kongre salonundan vermek isteriz! Geçmişte bunu başardık; Ünal Ozan, Sinan Pehlivan: Murat Soğancıoğlu, Sedat Büyük ve geçtiğimiz gün aramızdan ayrılan Bedri Aytaç, her birini rahmetle anıyorum; Atilla Zeytinoğlu ve birçokları bunu başardı, yine başaracağız. Yeter ki birbirimize güç verelim, mücadelemize güç katalım.

“SAKARYA'DA YEREL YÖNETİMLERE GELME ZAMANIDIR”

Başarmanın yolu birlikte olmaktan geçiyor. Esnaf Mehmet'in, Emekli Ahmet'in, Öğrenci Leyla'nın. Çiftçi Hasan'ın kazanması için, Sakarya'nın kazanması için, Türkiye'nin kazanması için bu yolu hep birlikte yürüyeceğiz. İçeride verilen anlamsız kavga ve küslüklerin bedelini yıllarca çok ağır ödedik. Senelerce tek milletvekili sayısı ile yetindik, belediye meclis üyeleri ile avunduk. Sakarya'da işimiz kolay değil, zorluğu biliyoruz! Başta Türkiye Cumhuriyeti'nin ve CHP'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; kurucu kadrolar o zor koşullarda nasıl başardılarsa biz de başaracağız. Etrafımızı çepeçevre sarmış, bizleri nefes alamaz hale getirmiş, bu ülkede yaşayan kadınlarımızın, gençlerimizin, çocuklarımızın, ağaçlarımızın ve hatta hayvanlarımızın tüm haklarına gaflet içerisinde göz dikmiş bu iktidarı, bu toprakların her bir santiminden söküp atacağız! 1908'de, 1919'da, 1923'te nasıl ayağa kalktıysak, 1989 da yerel yönetimleri nasıl aldıysak, 2019 da büyükşehirleri nasıl kazandıysak; Sakarya'da da bu başarıları tekrar etme, yerel yönetimlere gelme zamanıdır!

“LAKİNSİZ GERÇEK BİR DEĞİŞİM OLMALI”

Bugün burada son kararınızı verecek; il başkanını, yönetimini ve kurultay delegelerini seçeceksiniz. Şüphesiz ki; diğer aday arkadaşlarımız da biz de partimizi çok seviyor; büyümesi ve değişmesi için emek vermek istiyoruz. Ben Ergün Özkan olarak yeni bir iddia koymak istiyorum. Sevgi ve saygımızı hiç eksiltmeden, enerjimizi dışa vererek ve kendimizden başlayıp topyekün değişerek başaracağımıza inanıyorum. Yerelde ve genelde değişimi başarıp partimizin yeni bir vizyon kazanmasını istiyorum. Hayat bir değişimdir, doğru ise değişeceğiz, değişeceğiz. Değişimden yanayız... Bu değişim amasız, fakatsız, lakinsiz gerçek bir değişim olmalı. Bu enerjiyi ve kararlılığı kendimde buluyorum. Bu heyecanı içimde hissediyorum. Gelin birlikte yürüyelim. Gelin birlikte başaralım. Birleşe birleşe kazanalım. Hepimiz kazanalım. Tüm bu düşüncelerle her birinizi en kalbi duygularımla selamlıyor; kongrenin partimize. Ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum...

“YOL HARİTAMIZ SAKARYA HALKININ DİNAMİKLERİ OLACAK”CHP Sakarya İl Başkan adayı Oğuz Can Curoğlu, “Değerli CHP’li ailem hepinize selam olsun. Bugün burada CHP’nin 100. Yılında partimizin devrimini kutlamak için toplanmış bulunuyoruz. Biz tüm Sakarya’yı kucaklamak için buradayız. Herkese yürekten teşekkür ediyorum. Ülkenin olduğu durumu uzun uzun anlatmaya gerek yok. Hepimiz yaşayarak bunu görüyoruz. Topluluğumuzda bir umut yorgunluğu ve kırılması var. Halkımızın bu sonucu kabul etmediği aşikardır. Biz halkımızın talep ve umudu ile mücadele eden bir yerden geliyoruz. Bunun için asla mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Değişim artık kaçınılmazdır. İşçinin, çiftçinin ve nicelerinin umudunun kalmadığı bu dönemde umudun adı CHP için değişim şarttır. Bizler değişimi konuşmak ve örgütlenmekten hiçbir zaman kaçmayız. Sakarya’da kongreyi gerçekleştirerek, değişime başkanlık ettiğimizi söyleyebilirim. Sizler ile el ele vererek CHP Sakarya’yı daha iyi yerlere taşıyacağız. Sakarya’nın geleceğini daha iyi yerlere taşıyacağız. Partiyi makamdan değil sokaktan yönetmiş anlayıştan geliyorum. Tüm örgütümüz ile Sakarya vizyonunu ve örgütün sesini en güçlü yere taşıyacağız. Danışma kurullarımızı etkin hale getireceğiz. Parti binalarından çıkıp, halk ile iç içe olacağız. Yol haritamız Sakarya halkının dinamikleri olacak. Biliyoruz ki Sakarya’nın dinamikleri ile farklı. 16 İlçe Başkanımız ile görüşeceğiz. Gençlik Kollarımız haklarını sonuna kadar alacaklar. CHP’nin Sakarya’da daha güçlü ve adil olmasını sağlamak için bu göreve talibiz. Üye bazında seçim yapmak olmazsa olmazımızdır. İl bazında bu değerleri savunduğum için görevden alınmıştım. Ama yine aynı düşünce ve hedeflerim ile buradayım. Geleceğin umudu olmak için mücadele edeceğiz. Parti içinde yenilik yaparak daha güçlü olacağız. Ben burada bütün örgütümüzün umutlarını yarına taşımak için adayım. Ailem burada bugüne kadar başlarını hiç yere eğdirmedim. Söz veriyorum, çalışmaya ve üretmeye devam edeceğim” dedi.

EditörEditör