EKONOMİ
Giriş Tarihi : 15-02-2024 15:46

Dolar Neden Yükseliyor?

Dolar kuru, 15 Şubat'a yükselişle başladı. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine beklenenden daha geç başlayabileceğine yönelik beklentilerin artmasını ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'nin enflasyona dair açıklamalarını takip ediyor.

Dolar Neden Yükseliyor?

Fed Faiz İndirimleri Beklentisi:

Analistler, Fed'in faiz indirimlerine beklenenden daha geç başlayabileceğine yönelik beklentilerin varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. Goolsbee, enflasyonun gelecek birkaç ay biraz yüksek gelse de hedefe dönme patikasıyla uyumlu olacağını ifade etti.

Goolsbee'nin Enflasyon Açıklaması:

Mevcut para politikası duruşunun oldukça kısıtlayıcı olduğunu kaydeden Goolsbee, çok uzun süre kısıtlayıcı kalınması halinde Fed'in istihdam hedefi konusunda endişelenmek zorunda olacağını aktardı. Goolsbee, bir aylık Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) beklenilenden daha yüksek çıktığında heyecanlanmamak gerektiğini vurgulayarak, "3, 6 ya da 12 aylık dilimlere bakarsanız enflasyonun düşmekte olduğu çok açıktır." dedi.

Yurt İçi ve Yurt Dışı Veriler:

Bugün yurt içinde yoğun veri gündemi, yurt dışında ise ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvurularının yanı sıra sanayi üretimi ile kapasite kullanım oranı verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 104 ve 103 puan seviyelerinin destek, 105 ve 106 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

EditörEditör