GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-02-2024 12:07

Fındıkta 'Sıcak Hava' Tehlikesi! Rekolte Kaybı Yaşanabilir mi?

Kış mevsiminde beklenen kar yağışının gelmemesi ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi fındık üreticilerini endişelendiriyor. Peki, bu sıcak hava fındıkta ne gibi sorunlara yol açabilir?

Fındıkta 'Sıcak Hava' Tehlikesi! Rekolte Kaybı Yaşanabilir mi?

Erken Uyanma ve Zirai Don Riski:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının fındık üretimini tehlikeye düşürebileceğini söyledi. Sıcak havanın fındığı erken uyandırabileceğini ve mart ayında soğuk hava olması halinde zirai don olayının yaşanabileceğini belirten Soydan, "Bu durum rekolte kayıplarına neden olabilir" dedi.

Kar Yağışı Beklenmiyor:

Soydan, bölgede uzun zamandır kar yağmadığını ve kar yağışının da beklenmediğini ifade etti. Kar yağmamasının fındık için olumsuz bir durum olduğunu ve zirai don riskini artırdığını vurguladı.

Fındıkta 'sıcak hava' tehlikesi: Rekolte kaybı yaşanabilir! - Yeni Giresun  Gazetesi

Kritik 2 Ay:

Soydan, fındıkta zirai don tehlikesinin mart ayına kadar devam edebileceğini kaydetti. Önümüzdeki 2 aylık sürecin fındık üretimi için çok önemli olduğunu ve bu süreçte zirai don olayının yaşanmaması için dua ettiklerini söyledi.

Tarım Sigortası Önerisi:

Soydan, fındık üreticilerini tarım sigortası yaptırmaları için teşvik etti. Fındıkta sigorta yaptırmanın son tarihinin 3 Mart 2024 olduğunu hatırlatan Soydan, sigortanın olası bir zirai don olayında üreticilere maddi destek sağlayacağını vurguladı.

EditörEditör