GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-01-2024 18:37

İlk Türk astronot Gezeravcı'dan ISS'te tarihi konuşma

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlendikten sonra düzenlenen karşılama töreninde tarihi bir konuşma yaptı. "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesi ile devletimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir" diyen Gezeravcı, Türkiye'nin uzaydaki yolculuğunun yeni başladığını belirtti. Gezeravcı, "8 ay boyunca eğitimlerde destek vererek burada olmamızı sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Türkiye olarak tarihimiz için bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki bilim ve araştırma çabalarına katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

İlk Türk astronot Gezeravcı'dan ISS'te tarihi konuşma

Türkiye'nin uzay yolculuğu

Türkiye, 2023'te Ay'a insan gönderme hedefiyle uzay çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 2023 yılından itibaren Ay'a insan göndermek için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayacak.

Tua, 2023 yılında Ay'a insan gönderme hedefi doğrultusunda 2022 yılında Ay'a göndereceği 'Uzay Yolcusu' uydusunu da geliştiriyor.

Axiom-3 uzay misyonu

Gezeravcı, Axiom-3 uzay misyonu kapsamında, 19 Ocak'ta Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye çıktı.

Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı ISS'te 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Astronotlar, görevin tamamlanmasının ardından Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak.

EditörEditör