GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-11-2026 13:40

Palamut yeniden bollaşıyor! Marmara ve Karadeniz'de bereket geri döndü

Marmara ve Karadeniz'de palamut bolluğu yeniden başladı. Yarım asırlık balıkçı Kenan Balcı, kısa süreli aranın ardından palamut akınının yeniden hız kazandığını belirterek bu sezonun son 25-30 yılın en bereketli dönemlerinden biri olduğunu söyledi.

Palamut yeniden bollaşıyor! Marmara ve Karadeniz'de bereket geri döndü

Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nin kurucusu ve 50 yıllık balıkçılık tecrübesine sahip Kenan Balcı, palamut sezonundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Sezonun başlamasıyla birlikte yaklaşık iki ay boyunca devam eden palamut bolluğunun kısa bir aranın ardından yeniden yaşanmaya başladığını belirten Balcı, Marmara ve Karadeniz'de palamut hareketliliğinin arttığını ifade etti.

Palamut yeniden tezgâhlarda çoğalıyor

Palamutun bir süre azalmasında Marmara ve Karadeniz'de hamsi ve sardalya bolluğunun etkili olduğunu belirten Balcı, bu dönemin ardından palamutun yeniden ortaya çıktığını söyledi.

Balcı, vatandaşların önümüzdeki süreçte daha fazla palamut tüketebileceğini belirterek, balık bolluğunun devam etmesini beklediklerini dile getirdi.

Bir palamut üç kişilik aileyi doyuruyor

Bu sezon avlanan palamutların bir kilogramın üzerinde ağırlığa ulaştığını belirten Balcı, balığın yağlanmasıyla birlikte lezzetinin de arttığını söyledi.

Palamutun hem besin değeri hem de fiyatı açısından vatandaşlar için önemli bir seçenek olduğunu vurgulayan Balcı, bir palamutun üç kişilik bir aileyi doyurabilecek büyüklükte olduğunu ifade etti.

Haftada 3-4 gün balık tüketin çağrısı

Balık tüketiminin önemine dikkat çeken Balcı, özellikle çocukların ve yaşlıların balık tüketmesini tavsiye etti. Omega-3 bakımından zengin olan palamutun sofralarda daha fazla yer alması gerektiğini belirten Balcı, haftada en az iki gün balık tüketilmesi yönündeki tavsiyenin bu sezon üç-dört güne çıkarılabileceğini söyledi.

'25-30 yılda bir yaşanan bolluk'

Palamut bolluğunun her yıl karşılaşılan bir durum olmadığını belirten Kenan Balcı, bu sezonun vatandaşlar için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Balcı, yaklaşık 25-30 yılda bir böyle bir bolluk yaşandığını belirterek vatandaşlara palamut tüketmeleri ve uygun koşullarda muhafaza etmek üzere balık almaları çağrısında bulundu.

Bu sezon balık açısından oldukça bereketli bir dönem yaşandığını söyleyen Balcı, palamut bolluğunun yeniden başlamasıyla vatandaşların balığa doyacağını dile getirdi.

AdminAdmin