GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-02-2024 17:11

RTÜK'ten 'Kızılcık Şerbeti' Dizisine Ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Show TV" kanalında yayımlanan "Kızılcık Şerbeti" dizisine, usulsüz ürün yerleştirmesi yapılan sahneler nedeniyle idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

RTÜK'ten 'Kızılcık Şerbeti' Dizisine Ceza

RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, dizi hakkında gelen şikayetler üzerine inceleme başlatıldı. İncelenen raporda, dizideki başörtülü kadınlara yönelik İsrail menşeili ürünlerin öne çıkarıldığı ve bu ürünlere yönelik yapılan tanıtımların usulsüz olduğu belirtildi.

Ürün yerleştirme kurallarına göre, reklamı yapılan markaya odaklanılmaması gerekirken, dizi senaryosunun tanıtıma göre uyarlanması RTÜK tarafından yasa ihlali olarak değerlendirildi. Yapımdaki diyalogların abartılı bir şekilde ürünü övmesi ve ön plana çıkarması da kanuna aykırı bulundu.

RTÜK'ten Kızılcık Şerbeti'ne deterjan cezası

Bu durum, RTÜK'ün kanala yönelik idari para cezası uygulamasına neden oldu. İdari para cezasıyla birlikte, dizinin içeriği ve ürün yerleştirme uygulamalarıyla ilgili yayın kuruluşuna detaylı bir uyarı da yapıldı. Bu kararın, benzer durumların tekrar yaşanmaması için bir uyarı niteliğinde olduğu belirtildi.

RTÜK'ün bu kararı, medya sektöründe ürün yerleştirme uygulamalarının denetlenmesi ve izleyici haklarının korunması açısından önem taşıyor. İzleyicilerin, televizyon programlarında karşılaştıkları ürün yerleştirme uygulamalarıyla ilgili şikayetlerini RTÜK'e iletebileceği hatırlatıldı.

EditörEditör