YEREL
Giriş Tarihi : 11-11-2023 23:37

Sakarya-Düzce-Bolu-Zonguldak demir yolu hattı 106 yıl sonra yeniden gündeme geldi!

Osmanlı Devleti'nin 1910 yılında fizibilite çalışması yaptığı, 1917 yılına kadar hayata geçirmeye yönelik çalışmalar yaptığı Adapazarı - Zonguldak Karadeniz Ereğli demir yolu hattı, 106 yıl sonra raftan iniyor. AK Parti Sakarya heyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile projesi masaya yatırırken Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı güzergahla ilgili çalışma başlatıyor.

Sakarya-Düzce-Bolu-Zonguldak demir yolu hattı 106 yıl sonra yeniden gündeme geldi!

Osmanlı Devleti; 1910 yılında Karadeniz’den gelebilecek Rusya saldırılarına karşı ekonomik ve askeri yönden stratejik bir ulaşım güzergahı kurmak için İstanbul ile demir yolu bağlantısı olan Sakarya Adapazarı’ndan Düzce ve Bolu üzerinden zengin maden yataklarının olduğu Zonguldak Ereğli’ye ulaşacak bir demir yolu hattı tasarladı. 1910-11 yıllarında fizibilite çalışmaları gerçekleştirilen, sonraki yıllarda yapımına yönelik ciddi adımlar atılan demir yolu hattı projesi; 1917 yılında Rusların 1. Dünya Savaşından ayrılması ve Osmanlı Devleti’nin güç kaybetmesi nedeniyle rafa kaldırıldı.

Arifiye - Adapazarı - Karasu - Akçakoca - Ereğli - Zonguldak - Bartın arasında inşa edilmesi planlanan ve 2011 yılında çalışmalarına başlanan ancak, Adapazarı - Karasu güzergahındaki yanlış planlamalar yüzünden “Çamura batan proje” olarak anılan demir yolu projesi bir türlü tamamlanamadı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın planları arasında bulunan proje için geçen yıl proje revizyon ihaleleri yapıldı ancak hala somut bir adım atılmadı.

Doğu Marmara ve Batı Karadeniz bölgesi bu projenin hayata geçirilmesini iple çekerken, AK Parti’den beklenmedik bir hamle geldi. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever ve Sakarya Milletvekilleri; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nu ziyaret etti. Adapazarı - Serdivan raylı sistem hattının bakanlık tarafından üstlenilmesi nedeniyle düzenlenen teşekkür ziyaretinde, Sakarya’yı ilgilendiren diğer raylı sistem ve demir yolu projelerinin yanı sıra 1917’de rafa kalkan Osmanlı projesi de gündeme geldi. AK Parti Sakarya heyeti söz konusu güzergahta hayata geçirilecek demir yolu projesinin bölgenin gelişimi için önemini vurgulayarak Sakarya olarak gereken çalışmaların yapılacağını belirtti. Bakan Abdulkadir Uraloğlu da projeye ilişkin bakanlık bürokratlarına çalışma yapılması talimatı verdi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisinin Kasım ayı olağan meclis toplantısında İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın söz konusu projeye ilişkin imar planlarında düzenleme yapmaya yönelik çalışması gündeme gelecek. Daire Başkanlığının Güncelliğini yitirerek iptal edilen Erenler, Akyazı ve Hendek İlçe sınırlarında kalan Adapazarı (Düzce)-Kdz. Ereğli Demiryolu Projesi güzergahında yer alan demiryolu hattı ve çevresine ilişkin hazırlanan Merkez Planlama Alt Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı değişiklik teklifinin görüşülmesine ilişkin 06.11.2023 tarihli ve 106030 sayılı yazısı görüşülecek.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Kırlı, 2019 yılında yazdığı “SAKARYA-DÜZCE-BOLU-EREĞLİ DEMİRYOLU PROJESİ” başlıklı makalesinde, 1917 yılında rafa kalkan projeye ilişkin tüm detayları anlattı.

Doç. Dr. Kırlı; makalesinin sonuç bölümünü şöyle sonlandırdı: “Sakarya-Ereğli demiryolu hattı proje aşamasında kalmış dolayısıyla hayata geçirilememiş bir güzergâh da olsa, bu tren hattının inşasına yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalar demiryolu hatlarının yapımıyla ilgilenen yerli uzman ve mühendislerin önemli bir takım deneyim ve tecrübeleri kazanmalarını da sağlamıştır. Zira Karadeniz Bölgesi gibi engebeli ve yumuşak dokuya sahip bir arazide tren hattı inşa etmeye yönelik olarak gerçekleştirilen bu çalışmalar, ilerleyen dönemde Anadolu’da inşa edilecek demiryolu hatlarına ilişkin faaliyetlerde yerli uzman ve mühendislerin azımsanamayacak bir birikime sahip olmalarına da katkısı olmuştur.”

EditörEditör