YEREL
Giriş Tarihi : 23-03-2023 19:16

Sakarya'da şap hastalığında ikinci vaka tespit edildi!

Sakarya'da şap hastalığını taşıyan ikinci bir vaka tespit edildi. Adapazarı Karaköy Mahallesi'nde bir büyükbaş hayvanda görülen SAT-2 virüsü nedeniyle hastalığın görüldüğü alanın 10 kilometre çapı karantinaya alındı. Daha önce Serdivan Reşadiye Mahallesi'nde 10 kilometrelik alan karantina bölgesi ilan edilmişti.

Sakarya'da şap hastalığında ikinci vaka tespit edildi!

SERDİVAN'DA KARANTİNA
Çeşitli illerde görülen şap hastalığı vakası Sakarya'da ilk kez 16 Mart Perşembe günü Serdivan ilçesi Reşadiye Mahallesi'nde bir hayvanda görülmüştü. Vakanın tespit edilmesi üzerine alarma geçen Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, şaplı hayvanın görüldüğü Reşadiye Mahallesi merkezli 10 kilometre çapında alanda gerekli tedbirleri alarak karantina bölgesi ilan etmişti

SERDİVAN'DAN SONRA BU KEZ ADAPAZARI...
Şehirde şap hastalığı tespiti ve mücadelesiyle ilgili çalışmalarını sürdüren Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, bu kez Adapazarı ilçesi Karaköy Mahallesi'nde bir büyükbaş hayvanda şap hastalığına rastladı. 

Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, şaplı hayvanın görüldüğü Karaköy Mahallesi merkezli 10 kilometre çaplık alanı karantina bölgesi ilan ederken, bölgedeki hayvanlara gerekli aşılamaların yapıldığı öğrenildi. 

16 İLÇEDE HAYVANLARA AŞILAMA YAPILIYOR
Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, vakaların kontrol altında olduğunu ve endişe edilecek bir durumun olmadını belirtirken, aşılamaların 16 ilçede devam ettiğini bildirdi. 

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Şap, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Halk arasında tabak veya dabak olarak adlandırılır. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NEDİR?
Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere (veziküllere) interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Veziküllerin yırtılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir. Dildeki yaraların (lezyonların) genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci (sekunder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Sekunder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu pneumoni ve mastitis görülebilir, tırnak düşebilir.

.

EditörEditör