DÜNYA
Giriş Tarihi : 12-10-2023 16:26

ABD'de enflasyon eylülde beklentilerin üzerinde arttı

Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi açıklandı. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi eylülde aylık bazda yüzde 0,4 ile yıllık bazda ise yüzde 3,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde arttı.

ABD'de enflasyon eylülde beklentilerin üzerinde arttı

ABD'de beklentileri aşan üretici enflasyonunun ardından tüketici fiyat endeksi de belli oldu. ABD'de tüketici fiyatları Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış kaydetti. Yıllık artış ise yüzde 3,7 geldi.

Ekonomistlerin beklentisi eylülde aylık enflasyonun yüzde 0,3 olacağı yönündeydi. Yıllık enflasyona ilişkin beklenti ise yüzde 3,6 olarak belirlenmişti.

 

Çekirdek göstergelerde beklentilere paralel gerçekleşme dikkat çekti. Eylülde enerji ve gıda hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,3; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 arttı. Ankette aylık çekirdek enflasyon beklentisi yüzde 0,3; yıllık çekirdek enflasyon beklentisi ise yüzde 4,1 olmuştu.

Çarşamba günü gelen üretici fiyatlarına ilişkin veriler, enerji kalemlerinin etkisiyle beklentileri aşan bir enflasyona işaret etmişti.

ABD'de üretici fiyat endeksi eylülde bir ay öncesine göre yüzde 0,5 artarken, benzin fiyatı aynı dönemde yüzde 5,4 arttı. Gıda ve enerji hariç ÜFE yüzde 0,3 yükseliş kaydetti. ÜFE'de bir öncesine göre artış oranı yüzde 2,2 oldu.

AdminAdmin