DÜNYA
Giriş Tarihi : 11-10-2023 12:35

Abluka altındaki Gazze'de hayat durma noktasında! Enerji santralinin yakıtı bitiyor, saat 14.00'ten sonra elektrik olmayacak

İsrail'in günlerdir vurduğu ve abluka altına aldığı Gazze'de hayat durma noktasında. Gazze Enerji Kurumu, "Saat 14.00'ten sonra elektrik olmayacak, tek enerji santralinin yakıtı bitiyor" açıklamasını yaptı. Su, elektrik ve yakıtın verilmediği kentteki hastanelerde; santralin devre dışı kalmasıyla sağlık hizmeti verilemeyecek.

Abluka altındaki Gazze'de hayat durma noktasında! Enerji santralinin yakıtı bitiyor, saat 14.00'ten sonra elektrik olmayacak

Hamas'ın Aksu Tufanı operasyonuna karşı saldırı başlatan İsrailGazze'ye su, yakıt ve elektrik akışını kesmişti. Bu gelişmenin ardından Gazze'ye güç veren tek elektrik santralinin bugün 14.00'te itibaren yakıtsız kalacağı ve kentin karanlığa gömüleceği belirtildi. Korkunç durumun gerçekleşmesi durumunda hastaneler tamamen etkisiz kalacak.

İsrail'in Gazze'ye elektrik, su, yiyecek ve yakıt tedarikini kesmesiyle mevcut insani kriz daha da kötüleşecek. Özellikle yakıtın bitmesiyle jeneratörler devreye giremeyecek ve sağlık tesislerinin yaralılara müdahale etmesi imkansız hale gelecek.
 

Cumartesi günü Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun arından Gazze'ye saldıran İsrail, kent için tam abluka emri verdi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz." dedi. Gallant, Gazze'deki duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, Hamas'ın "pişman olacağını" ve Gazze'nin "asla eskisi gibi olmayacağını" söyledi.

Bu gelişmelerin ardından kente yakıt, elektrik ve su akışı engellendi. Bölgeye gönderilen insani yardımlara ise izin verilmedi. Filistin ise Gazze'ye gıda ve tıbbi yardım girişi için "güvenli koridor" oluşturulması çağrısı yaptı.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaya değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün akşam şunları söylemişti: "Bakın şu anda Gazze'ye su verilmiyor. Hani insan hakları? Elektrik yok, verilmiyor. Hani insan hakları? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde siz suyu kesemezsiniz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde elektriği kesemezsiniz. Şu anda düşünebiliyor musunuz, Gazze'de acaba hastaneler ne durumda? Çalışıyor mu? Maalesef. Ama acımasızca ibadethaneler, hastaneler, hepsi vuruluyor. Bunlar yapılırken kimse bir şey söylemiyor."

Abluka altındaki Gazze'de hayat durma noktasında! Enerji santralinin yakıtı bitiyor, saat 14.00'ten sonra elektrik olmayacak

AdminAdmin