GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-10-2022 17:44   Güncelleme : 21-10-2022 17:44

Biden'ın kurşunu tükeniyor: Petrol fiyatları zirve yapabilir

Ekonomi - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC+) 2 milyon varillik üretim kısma planına ABD Başkanı Biden 'Amerikan Stratejik Petrol Rezervi' ile cevap vererek fiyatları düşürmeye çalıştı. Ancak uzmanlara göre Biden'ın elinde kurşun azalıyor...

Biden'ın kurşunu tükeniyor: Petrol fiyatları zirve yapabilir

Haber7

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı tartışılmaya devam ediyor.

OPEC+'ın aldığı kararı sonra petrol fiyatlarında yükseliş yaşanırken, karardan en çok rahatsız olan ise ABD oldu. Kararla ilgili olarak ABD, Suudi Arabistan'ı suçlarken iki ülke arası ilişkiler iyiden iyiye gerildi.


 

BİDEN'IN PETROL PLANI İŞE YARAYACAK MI?

Petrol fiyatlarını yükselten kesinti kararına ise ABD Başkanı Biden'ın cevabı 'Amerikan Stratejik Petrol Rezervi' oldu. Pandemi ve Rusya Ukrayna savaşı sonrası yüksek enflasyonla mücadele eden dünyanın en büyük ekonomisi ABD, resesyon korkusu yaşarken; enerji fiyatlarını özellikle de akaryakıtı düşük tutmaya çalışıyor.

ABD Başkanı Joe Biden petrol fiyatlarını baskılayabilmek için stratejik petrol rezervinden 15 milyon varilin piyasaya sürülmesi kararı verdi.

BİDEN'IN 'ACİL' KURŞUNU AZALIYOR

Petrol fiyatları, resesyon endişeleri ve piyasadaki sıkılaşma sinyalleri arasında oynaklığın arttığı haftayı düşüşle kapatsa da uzmanlar, acil petrol rezervinin daha fazla kullanılması küresel veya yerel bir petrol arzında sıkıntı yaşanması durumunda ABD'yi büyük bir riske sokabilir.

ABD Enerji Bakanlığı tarafından stoklanan rezervler, eylülün son haftasında 416 milyon 389 bin varil seviyesinde kaldı. Bu miktar 38 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Durum böyleyken ABD Başkanı Biden'ın elindeki 'Amerikan Stratejik Petrol Rezerv' kurşunu azalıyor ve Biden bu hamleden vazgeçerse petrol fiyatlarında 100 dolar seviyesine doğru yeni bir yükseliş yaşanabilir.

AdminAdmin