YEREL
Giriş Tarihi : 08-01-2024 12:36

Engelliler için Afet Farkındalık Projesi start aldı

Sakarya AFAD İl Müdürlüğü, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Afet Gönüllüleri Derneği Genel Merkezi Koordinatörlüğünde ile ortaklaşa yapılan “DAĞİL ETMEK İÇİN EVABİS” (Engelli Vatandaş Bilgi Sistemi) Projesinin ikinci ayağı start aldı.

Engelliler için Afet Farkındalık Projesi start aldı

Sakarya Aziz Duran Parkında bir kafede yapılan toplantı, 12 Ay sürecek olan proje Sakarya’da bulunan engelli vatandaşlar ve ailelerinin bilgi sistemi ile hayata geçirilecek.

Sakarya Afet ve Acil durumlar acısından oldukça riskli bir alanda yer almakta olup, İl genelende yaşayan yaklaşık 11 bin engelli vatandaş Afet Gönüllüleri Derneği, AFAT ve SUBU ortaklığı ile Afet ve acil durumlara karşı hazırlanacak olan proje sisteminde, Afet öncesi risk azaltma çalışmaları, Afet sırasında doğru davranışların sergilenmesi ve Afet sonrasında da oluşturulacak Afet Risk bilişim sistemi ile Arama kurtarma ekiplerinin en kısa sürede engelli vatandaşlara ulaşarak engellilerin kurtarılması sağlanacak.

Proje Koordinatörü Mahmut Kılıç, “DAĞİL ETMEK İÇİN EVABİS” Afet Gönüllüleri Derneği koordinatörlüğünde İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen AFAD ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde ortak yaptığı bir proje biz AFAD İl Müdürlüğü ve Afet Gönderi Derneği olarak engelsiz bireylere sivil toplum örgütlerine, kişilere, kurumlara afet hazırladık eğitimlerini sürekli veriyoruz zaten. Ama engellilere yönelik afet farkındalık çalışmalarımızı alan uzmanlığımız yeterli olmadığı için gönüllülerimizle birlikte çok fazla veremiyorduk. Bu projemizde iki amacımız var. Birincisi alan uzmanlığı engellilere yönelik alan uzmanlığını afet Gönüllüleri Derneği üyelerine ve gönüllülerine AFAD gönüllülerimize kazandırıp engelliler ve engelli ailelerini eğitim vermek. İkincisi bir engelli bilgi sistemi oluşturmak. Engelli bilgi sisteminin de en önemli amacı şu. Bir afet ve acil durum yaşandığında arama kurtarma birlik müdürlüğü personelleri ve gönüllülerin arama kurtarma yapmaya önce olarak engellilere yönelik gitmesini amaçlamak. Bunu da bir bilgi sistemi şeklinde sorgulayarak yapmayı amaçlıyoruz. Bir havuz oluşturup Sakarya ilinde ortalama on bir bir engelli olduğu söyleniyor. Bu engelli bilgilerini bir havuzda toplanıp sonra afet acil durumlarda hemen sorgulanıp acil müdahale üzere bir bilgi sistemi oluşturmayı amaçlıyoruz" dedi.

Sakarya AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, "Engelli vatandaş bilgi sistemi Bu bir proje, Afet Gönüllüleri Derneğimizin yaptığı AFAD İl Müdürlüğü olarak da bizim de ortak olduğumuz ve aynı zamanda Sakarya uygulamalı bilimler üniversitemizin de ortak olduğu bir proje, engelli bilgi sistemi projesi. Biz daha önce bunun birinci aşamasını yapmış idik. İlimizdeki engelli vatandaşlarımızın tespiti engel türleri işte bunların adresleri nerede oturdukları ile alakalı bir proje yapmıştık. O zaman yine marka yapmıştık ve kabul görmüştü. Bu çerçevede bu proje tamamlanmıştı. Şimdi de bir ileriki aşamasında İçişleri Bakanlığı, sivil toplumla ilişkiler genel müdürlüğümüze sunduk ve oradan desteklendi bu anlamda da sivil toplumla ilişkiler genel müdürlüğümüz, İçişleri Bakanlığımız şimdi toplumumuzda genel müdürlüğümüzde de teşekkür ediyoruz. Bu proje kapsamında yapılmak istenen şudur. Özellikle bir önceki projede ilimizde on bir bin dezavantajlı vatandaşımıza ulaşılmış idi bunların bilgileri vesaire filan ulaşılmıştı değil. Şimdi bu aşamada bu vatandaşlarımızın ve ailelerinin öncelikli olarak afet öncesi sırası ve sonrasında yapması gerekenlerin neler olduğuyla alakalı bir farkındalık eğitimi yapacağız. Bunu da yapabilmek için önce bir eğitmen eğitimi gerek dernek üyelerimizden gerek kamu kurum ve kuruluşlarımızdan AFAT gönüllülerinden 35 kişiye AFAD başkanlığımızdan gelecek olan eğitmenler vasıtasıyla bir eğitmen eğitimi vereceğiz. Sonra bu eğitmenlerimiz bu 11 bin vatandaşımıza ve ailelerine ulaşarak afet öncesinde risk azaltma, afet sırasında doğru müdahale ve sonrasında işte bunların hayata kavuşturulması hayatın normale dönüşmesi için yapılması gerekenler noktasında ııı eğitim verilmiş olacak. Malum ilimiz Sakarya hemen hemen afetin bütün unsurlarını, başta deprem, sel taşkın, heyelan, teknolojik kazalar, yangın olmak üzere birçok afetler ilimizde oluyor. Bugüne kadar olmuş. can ve mal kaybına neden olmuş. Dolayısıyla bu anlamda ilimizde bu dezavantajlı vatandaşlarımıza yönelik ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Proje bunu kapsıyor" dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi AFAD sorumlusu Hasip Cana ise "Biz bu projenin ortağıyız paydaşıyız proje gerçekten çok önemli bizim için. Türkiye'de hep buna yönelik maalesef yeteri kadar çalışma yapılmamış. Bu alandaki sıkıntıların giderilmesi, özellikle dezavantajlı gruplarımızın afet öncesi sırası ve sonrasında nasıl davranması gerektiğini nasıl toplumsal riskleri azaltmamız gerektiği, özellikle bu dezavantajlı grupların afet durumunda can ve mal kaybının en aza indirilmesi için yapılan bir proje. Bu anlamda bizim için çok büyük bir öneme sahip. AFAD, AFAD gönüllüleri derneği ortaklığında bizler de burada özellikle ilimizde belirlenen on bir bin engelli tespit edilmiş bunların konumlarının yine dijital ortamlara tüm aile bilgilerinin aktarılması, afet sırasında nasıl davranması gerektiğiyle ilgili eğitimleri tamamlayıp onların da tamamen bir afet müdahale planına entegre olmasını sağlayacak bir projedir" dedi.Whatsapp Image 2024 01 08 At 104003

AdminAdmin