YEREL
Giriş Tarihi : 15-08-2023 13:48

Işıksu: Ruhsattan sonra 15 ay bitecek, Vatandaş: İşin kolayını bulmuşsunuz!

Adapazarı Belediyesi’nin vizyon projesi olan Ada Hayat’ın ihalesini alan firmayla 16 Kasım 2022 tarihinde sözleşme imzalandı. Ancak aradan geçen zamana rağmen ne yıkım sırasında, ne de zemin iyileştirmesi sırasında inşaatın adını ve bilgileri taşıyan bir tabela asılmadı. Peki ama yasa gereği zorunlu olan bu tabela neden asılmadı!

Işıksu: Ruhsattan sonra 15 ay bitecek, Vatandaş: İşin kolayını bulmuşsunuz!

GURUR VERİCİ PROJE    
Adapazarı Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Uygulama İhale” sözleşmesi 16 Kasım 2022 tarihinde Adapazarı Orhangazi Kültür Merkezi’nde imzalandı. İmza töreninde konuşan Adapazarı Belediye Başkan Mutlu Işıksu, “Şehir tarihi açısından çok önemli olduğuna inandığımız bu çok kıymetli çalışmanın en önemli anlarından biri olan sözleşme imza töreninde olduğumuz için çok mutlu olduğumuzu ifade ediyorum. Gurur verici bir andayız” dedi.DÜNYA: BİZE GÜVENİN
İki kez ihalesi iptal edilen ve son ihaleyi kazanan Dünyalar Firma Yöneticisi Ali Dünya ise, “Önemli bir günde sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Bu şehrin insanı olarak Ada Hayat Projesinin, kentsel dönüşüme bir başlangıç olduğunu gördük ve incelememiz neticesinde bu çalışmaya ilgi duyduk ve ihaleyi kazandık. Şehrimizin en kıymetli yerinde hayat bulacak bu projede de sizlerle birlikte imzamız olacak ve Dünyalar firmasının 40’ıncı yaşını Ada Hayat ile kutlayacağız. Mutlu Başkanımıza ve takım arkadaşlarına bizlere güveni için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. TABELA NEDEN KONMUYOR!
16 Kasım 2022’deki bu konuşmalar sonrasında Ada Hayat Projesi start aldı. Önce Hilmi Kayın İş Merkezi, Adapazarı Belediyesi eski hizmet bunası ve üçgen bina olarak bilinen işyerlerinin bulunduğu binalar yıkıldı. Yıkım bittikten sonra ise bu kez zemin güçlendirme çalışması başladı. Yapılan bütün işlerde ise inşaatların önüne ve halkın rahatça görebileceği şekilde konması gereken ‘inşaat bilgilendirme tabelası’ konmadı. Yasa gereği zorunlu olmasına rağmen konmayan inşaat bilgilendirme tabelası peki ama neden konmadı! Niye konmuyor! SÖZ SAVUNMANIN
Bu konuyla ilgili olarak Adapazarı Belediyesi yetkilileri, “ Şu anda zemin iyileştirme çalışması olduğu ve inşaat ruhsatı kesilmediği için ‘inşaat bilgilendirme’ tabelaları konmamış olabilir. İnşaat ruhsatı kesildikten sonra inşaat bilgilendirme tabelası konacaktır” diyor. İşte tam da bu nokta da bir başka soru şehirde gündeme oldu. Ada Hayat Projesi ile ilgili kamuoyunda kafaları karıştıran bu gündemde ise inşaat ruhsatı ne zaman kesilecek! Hatta zemin iyileştirme çalışması ne zaman bitecek!IŞIKSU: ÖNCE ZEMİN İYİLEŞTİRMESİ
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu Ada Hayat Projesi kapsamında önce yıkım işleri, sonra zemin iyileştirme çalışmaları yapılıp bittikten sonra “İnşaat Ruhsatı” kesileceğini ve “İnşaat Ruhsatı” kesildikten 15 ay sonra Ada Hayat Projesi’nin tamamlanacağını belirtiyor. 

Başkan Işıksu böyle diyor ama sokaktaki vatandaş “Ada Hayat Projesi 15 ayda bitecekti, daha temeli bile atılmadı” diyor.VATANDAŞ: İŞİN KOLAYINI BULMUŞSUNUZ
Başkan Işıksu ısrarla “Zemin iyileştirmesi bittikten sonra inşaat ruhsatı kesilip, 15 ayda inşaat tamamlanacağı” sözlerine karşılık sokaktaki vatandaş, “Zemin iyileştirme ne zaman bitecek! Ne zaman bitecekte inşaat ruhsatı verilecek! Diyelim ki zemin iyileştirmesi 1 yıl sürdü ve 1 yıl sonra Başkan Işıksu inşaat ruhsatı verdi. Ne oldu şimdi! Ada Hayat Projesi 15 ayda bitmiş mi olacak! Arada geçen zaman zarfında çekilen çile yok mu sayılacak! Bunlar işin kolayını bulmuş” dedi.  

O TABELADA NELER YAZMASI LAZIM!

-- 3194 sayılı imar kanunu ve yönetmeliklerine göre, inşaatlarda inşaatı tanıtıcı tabela koymak kanuni bir zorunluluktur! Buna göre inşaatın görülebilen yerine koyulacak olan tabelada; inşaatın adı, ruhsata ait tapu kaydı, inşaatın sorumlularına ait teknik elamanların isimleri,ruhsat tarihi ve nosu, inşaat sahibinin adı soy adı, resmi iş ise; ihale bedeli ve inşaatın başlangıç,bitiş tarihleri yazılması gerekiyor. Son çıkan yapı denetim ile alakalı yasa ve yönetmeliklerinde de aynı şartlar bulunuyor. 

Madde 14.01

-- Ruhsat ve eki projelerin yapı yerinde bulundurulması ve inşaat müddetince yapı üzerinde herkesçe rahat görülebilecek bir yere, en az (0,5/0,75)m. boyutlarında bir tabela asılması zorunludur. Asılacak tabela üzerinde mal sahibinin, mimarının, statik, elektrik-tesisat, ısı yalıtım proje müelliflerinin ismi, yapı denetim şirketinin (fenni mesullerinin), müteahhidinin isimleri ile inşaat ruhsatı numarası ve tarihini içeren bilgiler bulunmalıdır.

-- Mahallinde ruhsat ve eki projeleri ve bilgi tabelasını bulundurmayan yapılar tespit tutanağı düzenlenerek yapı sahibine veya binada bulunanlara tebligat yapılır ve tebligat belgesi binanın görünür bir cephesine asılır. İlgililerine ulaşılamaz ise bir nüshası da muhtara bırakılır.
Ruhsat tabelası 3 gün içinde asılmadığı takdirde yapı sahibine, ilgili belediye encümen kararı ile para cezası verilir. Verilecek olan bu para cezası yıllık TÜFE oranına bağlı olarak güncellenir.


*

İŞTE ADA HAYAT’IN DETAYLARI

Adapazarı’mızın kuruluşuna işaret eden, içerisinde Meydan, Çarşı, Belediye Hizmet Binası, Orhangazi Miğfer Müzesi, Çok Amaçlı Salon, (Sinema, Tiyatro ve Evlendirme Dairesi) ve Otoparkların dahil olduğu 6 farklı projeyi barındırıyor.

-- Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi, 18 bin 700 metrekare alan içerisinde, 53.515 metrekare toplam inşaat alanına sahiptir.

-- Hak sahibi ortaklarımıza 7.843 metrekare ticari alanlar yapılıp teslim edilecektir.

-- Proje ile birlikte Dünyalar Firması, ticari alanlardan 14.971 metrekareye sahip olacak; teraslardan 490 metrekarenin ve -2’nci kattaki 4.286 metrekarelik otoparkın işletim hakkını üstlenmiş olacaktır. Buradaki toplam metrekare de 19.747’dir.

-- Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi Uygulama Alanında; Belediye Hizmet Binası, Sosyal ve Kültürel Tesis Alanları (Orhangazi Miğfer Müzesi, Çok Amaçlı Salon, (Sinema, Tiyatro ve Evlendirme Dairesi)), -1’inci kattaki otopark, teraslar ve meydandan oluşan 21.788 metrekare, Adapazarı Belediyemizin tasarrufunda olacaktır.

-- Özetle, ortak alanlar (merdivenler ve asansörler gibi) toplam inşaat metrekaresinden (53.515) düşüldüğünde, net metrekare 49.378 olmuştur. Böylelikle, Ada Hayat Proje Uygulamasında yüklenici firma Dünyalar, 19.747 metrekare ile yüzde 39,99 hakka sahip olacaktır.

AdminAdmin