GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-09-2022 16:51   Güncelleme : 21-09-2022 16:51

Sakarya'daki galericilere baskınlar başladı! Tepkiler büyüyor...

Sakarya Oto Galericileri Toplu İşyeri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bal, Sakarya'da Ticaret İl Müdürlüğü elemanlarının dükkanlara baskınlar düzenleyerek esnafı sanki kanun dışı iş yapıyormuş gibi huzursuz ettiklerini söyleyerek bu duruma tepki gösterdi.

Sakarya'daki galericilere baskınlar başladı! Tepkiler büyüyor...

Sakarya Oto Galericileri Toplu İşyeri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bal, Sakarya'da Ticaret İl Müdürlüğü elemanlarının dükkanlara baskınlar düzenleyerek esnafı sanki kanun dışı iş yapıyormuş gibi huzursuz ettiklerini söyleyerek bu duruma tepki gösterdi.

15  Eylül'de yürürlüğe giren uygulamanın ardından ikinci el araç satışına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirilerek araç satışı yasaklanmıştı. Yürürlüğe giren bu uygulamanın ardından  sarı sitede ellerinde çok sayıda sıfır araç bulunduran oto galericiler, "6 bin 1 kilometre" şeklinde ilan vermeye başladı.

Türkiye'de ve Sakarya'da da '6 bin 1' kilometre ilanlarının artması sonrası bakanlık bir açıklama yaparak  İkinci el oto satışında getirilen 6 bin kilometre şartını hülle yoluyla ihlal edenlere 300 bin TL ceza kesilmesi için 1 Ekim'de Meclis açılır açılmaz yetki talebinde bulunacağını açıkladı.

Bu açıklamanın ardından Ticaret Bakanlığı bazı illerdeki galericileri de denetlemeye başladı.

TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELLERİ SAKARYA'DA DENETİME ÇIKTI!
Medyabar'ın haberine göre, Sarı sitedeki ilanları takip eden Ticaret İl Müdürlüğü personelleri Sakarya'daki galericileri baskın denetim yaparak galerideki araçları kontrol etti. Bu uygulmaya çok şaşıran galericiler bu duruma isyan etti. Konu ile ilgili açıklama yapan Sakarya Oto Galericileri Toplu İşyeri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bal, ''Ticaret İl Müdürlüğü elemanları dükkanlara baskınlar düzenleyerek esnafı sanki kanun dışı iş yapıyormuş gibi huzursuz etmektedir.'' ifadelerini kullandı.

Bal açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı;
“Oto galerileri ve araç kiralama şirketlerini kapsayan ve 15 Eylül'den itibaren geçerli olan tebliğ İkinci El Oto Ticareti yapan Galerici Esnafını zor durumda bırakmaktadır. Anayasa teminatı altında olan ticari yaşamı kısıtlayan ve 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren yürürlükte olan tebliğ eşitlik ilkesini de ihlal eder vaziyettedir.

Sıfır otomobil ticareti yapan acentaların ikinci ile satışı otomobil satışı yapmasına hiçbir engel yokken, biz ikinci el oto satışı yapanlara büyük haksızlık yapılmaktadır. Ayrıca ikinci el oto ticaret yapan esnaf vergi mükellefi olarak bu işi gerçekleştirirken, vergi mükellefi olmayan şahısların sıfır otomobil alış ve satışlarına hiçbir engel bulunmamaktadır.

HUZURSUZ ETMEKTEDİR
Bir otomobilin satışı ilk tescil tarihinden itibaren 6 bin kilometre ve 6 ay geçmiş olma koşuluyla yapılabilecek olması kuralı çerçevesinde Ticaret İl Müdürlüğü elemanları dükkanlara baskınlar düzenleyerek esnafı sanki kanun dışı iş yapıyormuş gibi huzursuz etmektedir.

Yayınlanan işbu tebliğ Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu tüm ilgili mevzuata aykırıdır. Başta Anayasamız olmak üzere, yerleşik ticaret kurallarına, ticari örf ve adetlere aykırı olan bu tebliğin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için başka Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu MASFED olmak üzere Sakarya Oto Galericileri Derneği Ve S.S. Sakarya Oto Galericileri Kooperatifi üyelerinin mağduriyetini önlemek amacıyla anılan tebliği yargıya taşımıştır.

Tarafsız ve bağımsız Türk Yargısının Oto Galerici Esnafının içinde bulunduğu mağduriyeti önleyeceği inancı ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerimizin Oto Galerici Esnaflarının sıkıntılarına çare olmalarını talep etmekteyiz.” 

AdminAdmin