YEREL
Giriş Tarihi : 20-09-2023 19:54

Sakarya’da Aile Çalıştayında aileye dair her şey ele alındı

Sakarya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Sakarya Üniversitesi iş birliğiyle toplumsal problemlerin tespiti ve çözümü, ailenin korunması ve güçlendirilmesi, bireysel ve toplumsal refahın artırılmasına yönelik olarak düzenlenen “Aile Çalıştayı” pek çok farklı disiplin ve çalışma alanından akademisyenleri, kamu ve sivil toplum kurum kuruluşlarını bir araya getirdi.

Sakarya’da Aile Çalıştayında aileye dair her şey ele alındı

Sakarya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Sakarya Üniversitesi iş birliğiyle toplumsal problemlerin tespiti ve çözümü, ailenin korunması ve güçlendirilmesi, bireysel ve toplumsal refahın artırılmasına yönelik olarak düzenlenen “Aile Çalıştayı” pek çok farklı disiplin ve çalışma alanından akademisyenleri, kamu ve sivil toplum kurum kuruluşlarını bir araya getirdi. Çalıştayın açılış ve kapanış bölümlerine Sakarya Üniversitesini temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu katıldı.

Aile Çalıştayı’nın düzenlenmesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Musa Zor ve İl Müdür Yardımcısı Seda Kuzgun rol alırken Sakarya Üniversitesi adına aile, sosyal politika, dezavantajlı gruplar ve sosyal sorunlar alanında akademik çalışmalar yapan Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Genç moderatörlük etti.

Çalıştay sabah saatlerinde Sakarya Aile İl Müdürü Musa Zor’un açılış konuşmalarıyla başladı ve Sakarya Vali Yardımcısı Sn. Selda Dural’ın konuşmalarıyla devam etti. Vali Yardımcısı Selda Dural yaptığı konuşmada meslek hayatının tamamında şahit olduğu problemlerin temelinde ailenin yer aldığını ve bu problemlerin çözümü için ailenin güçlendirilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

Sayın Dural’ın ardından Çalıştay moderatörü Prof. Dr. Yusuf Genç’in Çalıştay içeriği, program akışı bilgilendirmesi ve “toplum, aile ve sosyal problemler” konulu konuşmasıyla devam etti. Sn. Genç, yaptığı konuşmada bütün problemlerin başladığı, büyüdüğü hatta çözüldüğü yerin aile olduğunu vurguladı. Aileyle ilgili yapılacak olan temel çalışmalar, özellikle koruyucu önlemler alındığı takdirde aile zarar görmeden problemlerin çözüleceği, aile bireylerinin problem çözme yönünde kapasitelerinin geliştirilmesinin buna katkı sağlayacağı, insanlara problemleriyle baş etme yöntemleri hakkında bilgi verilmesinin ve yönlendirilmesinin problem çözme sürecinde etkili olacağını söyledi.

Genç, “Sistemler kurgulanırken, toplumlar oluşturulurken ve ideolojiler benimsenirken bunların hayata geçirilmesi için aileler temele alınır. Ailenin genleri üzerinde yapılan oynamalar ve aile kurgusu ilgili toplumların ve sistemlerin temelini oluşturmaktadır. Dünya üzerinde aileyle ilgili art niyetli insanlar emellerine ulaşmak için kendilerine göre aile sistemi oluşturmayı ve ailenin temel yapısıyla oynamaya çalışmaktadırlar. Türk toplumu güçlü bir toplumdur, Türk ailesinin güçlü bir yapısı vardır. Bu toplum üzerinde art niyetli hesapları olanlar aile yapımızı bozmak için bir takım emeller peşinde koşmaktadırlar. Türk toplumunun sağduyusu ve Aile Bakanlığımızın aileyle ilgili koruyucu önleyici politikaları sayesinde bu emellerine ulaşamayacaklardır.” dedi.

Genç, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bizim burada aile problemlerini sıfırlamak gibi bir hedefimiz yoktur. Bu çok iddialı ve altı boş olan bir hedef olur. Esas hedefimiz aile problemlerini azaltmak, Türk ailesini korumaya çalışmak ve aile bireylerine problemleriyle baş etme becerileri kazandırmaktır.”

Aile Çalıştayı’nda “Aile, Eşitlik ve Adalet” masasına Prof. Dr. Hacı Musa Taşdelen, “Aile, Sosyal Kalkınma ve Refah” masasına Doç. Dr. Aydın Aktay, “Aile, Hayat Boyu Gelişim ve Öğrenme” masasına Prof. Dr. Tuncay Ayaz, “Aile, Çevre ve İklim” masasına Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan, “Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme” masasına Doç. Dr. Abdullah İnce, “Aile Odaklı Sosyal Hizmetler” masasına Prof. Dr. İsmail Barış, “Aile ve Sağlık” masasına Dr. İhsan Kutlu ve “Aile ve Sivil Toplum Kuruluşları” masasına Doç. Dr. İsmail Akyüz modere etti.

Çalıştay gün boyunca devam etti. Her masa kendi konularında aileyi masaya yatırarak aile problemleri ve çözümleri üzerine odaklandı. Aile içi konular detaylı bir şekilde ele alınarak Sakarya özelinde aile problemleri bilimsel bakış açısıyla yorumlandı ve değerlendirildi. Her çalışma masası kendi alanıyla ilgili ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik bir spot cümle geliştirdi. Bu spot cümleler arasından ilimizi temsilen bir spot cümle oluşturulmasına karar verildi.

Programın son oturumu, Sakarya Valisi Sn. Yaşar Karadeniz’in katılımlarıyla ve çalıştay moderatörü Sn. Prof. Dr. Yusuf Genç’in çalıştay sonuçlarını anlatan özet sunumuyla devam etti. Sn. Genç, gerçekleştirilen oturumlarda tespit edilen problemleri ve bu problemlere yönelik üretilen çözüm önerilerini kapsamlı şekilde ele alarak bu çalıştayın ülkemizdeki aile politikalarına referans olabileceğini belirtti. Vali Sn. Karadeniz, ailenin önemine vurgu yaparak bütün toplumlar için ailenin çok önemli olduğunu, ailenin korunmasıyla ilgili art niyetli insanlara fırsat verilmemesi gerektiğini, bunun önüne geçilmesi için bu tür çalışmaların önemli olduğuna vurgu yaparak aileyi koruma görevimizin hassasiyetle devam etmesi gerektiğini belirtti. Aile problemlerinin tespiti ve çözümünde bu çalıştayın da gelecekteki sosyal politikaların oluşturulmasına ışık tutacağına vurgu yaptı.

Program, Sn. Karadeniz’in katılımcılara teşekkürü ve katılım belgesi takdimi ile sonlandı. Çalıştayın ardından düzenlenecek çalıştay sonuç raporunun titizlikle hazırlanacağı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulacağı belirtildi.

AdminAdmin