YEREL
Giriş Tarihi : 17-11-2023 10:38

Sakarya'daki o alanlarda artık fındık bahçesi kurulamayacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" ile tarımsal ürünlerin üretimi illere ve bölgelere göre ayrılacak. İzin verilmeyen ürünleri ekenler yaptırımlar ve para cezası alacak. Yüzde 6 eğimin altına meyve bahçesi dikimine izin verilmeyecek. Böylece fındık ve meyve üretiminin en fazla olduğu illerden olan Sakarya'da yüzde 6 eğimin altındaki alanlarda yeni fındık ve meyve bahçesi oluşturulamayacak.

Sakarya'daki o alanlarda artık fındık bahçesi kurulamayacak!

Özellikle pandemi döneminden sonra tarıma ve gıdaya verilen önem arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı sürdürülebilir bir tarım için düğmeye bastı. Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” ile bitkisel, hayvansal ve su ürünlerinin üretimi kontrol altına alınacak.

Bakanlık tarafından 7 üyeden oluşturulacak ‘Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu’ ile illere ve bölgelere göre hangi ürünün üretileceği ve ne kadar üretileceği kontrol altına alınacak.

İllerde ise ‘Tarımsal Üretim Planlaması Teknik Komitesi’ oluşturulacak. Bu komitenin görevi bulunduğu ilin üç yıllık dönemlerini kapsayacak her yıla ait üretim planlamasını hazırlamak olacak.

Üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri ve Ziraat Odaları tarafından ekmeleri gereken ürünler aktarılacak. Bir üretici zati ihtiyaç dışında ürün ekerse önce uyarı alacak. Ekmeye devam etmesi durumunda ise önce teşviklerden mahrum bırakılacak ardından ise para cezası alacak.

Üretim planlamasında ise dikkat çeken maddelerden biri eğim. Yeni meyve bahçelerinde yüzde 6 eğimin altında fındık, elma, ayva gibi meyve bahçesi oluşturulmasına izin verilmeyecek. Bu konuda gerekçe olarak arz açığı olan stratejik ekiliş alanlarının artırılması ve yüzde 6 eğimin altındaki verimli arazilerin meyveciliğe kaydırılmaması amaçlanırken mevcut meyve ekili araziler ise etkilenmeyecek.

Tarımsal üretimin planlanmasından Sakarya için düşünülen ürünlerde ise sulama kaynaklarının geniş olmasından ve mevsim koşullarının da elverişli olmasından dolayı başta mısır geliyor. Üretimde mısırı ise buğday, arpa ve ayçiçeği gibi stratejik ve katma değeri yüksek ürünler takip ediyor.

Bunların yanında özellikle kış sebzeleri olan lahana, pancar ve marul gibi ürünlerin üretilmesi planlanıyor.

Yeni üretim modelinin resmi gazetede yürürlüğe girmesinin ardından 2024 yılında 3 yıllık planlama yapılacak. Uygulamaya ise 2025 yılında başlanılacak. Üretim yapılırken zati ihtiyaçlar dikkate alınacak.

AdminAdmin