GÜNCEL
Giriş Tarihi : 14-02-2024 18:27

Sedat Cezayirlioğlu Gözaltına Alındı!

Erzincan İliç'te yaşanan siyanürlü altın madeni faciasının ardından bölgeye giden yaşam savunucusu Sedat Cezayirlioğlu gözaltına alındı.

Sedat Cezayirlioğlu Gözaltına Alındı!

Erzincan İliç'te bulunan siyanürlü altın madeninde 14 Şubat 2024 tarihinde heyelan meydana geldi. Heyelan sonucu 9 işçi toprak altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları AFAD, UMKE ve jandarma ekiplerince aralıksız sürdürülüyor.

Felaketin ardından bölgeye giden çevre savunucusu Sedat Cezayirlioğlu, jandarma tarafından gözaltına alındı. Cezayirlioğlu'nun gözaltına alınma gerekçesi henüz bilinmiyor.

Sedat Cezayirlioğlu, Erzincan İliç'te siyanürlü altın madenciliğine karşı mücadele eden bir çevre savunucusudur. Cezayirlioğlu, madenin çevreye verdiği zararları ve yaşanan facianın boyutlarını kamuoyuna duyurmak için çalışmalar yürütüyordu.

TÜM TÜRKİYE'Yİ İLİÇ'E DAVET ETMİŞTİ

Cezayirlioğlu, geçtiğimiz yıl kazanın yaşandığı bölgede bir video çekerek "Dünyanın ikinci Çernobil'i Erzincan İliç sizi bekliyor. Yalvarıyorum! Ellerinizi öpeyim buraya gelin lütfen. Bu son şansımız. Ben demiyorum bilim insanları dünyanın ikinci Çernobil'i diyor. Herkesi buraya davet ediyorum. Türkiye'nin en büyük nehri olan Fırat Nehri'ne yakınlığı 350 metre. Milyonlarca ton siyanürü püskürtme cihazlarıyla atmosfere veriyorlar" ifadelerini kullanmıştı. 

GÖZALTINA ALINDI

Cezayirlioğlu'nun gözaltına alınması, yaşam savunucuları ve çevrecilerden tepki gördü. Tepkilerde, Cezayirlioğlu'nun yaptığı çalışmaların kamuoyunun bilinçlendirilmesi açısından önemli olduğu ve gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

EditörEditör