GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-12-2023 10:58

Sokak köpekleri ile nasıl mücadele edilmeli? Veteriner Yıldız açıkladı

Türkiye'nin en önemli sorunlarından bir tanesi de başıboş sokak köpekleri... Öyle ki hemen hemen her gün ya bir sokak köpeği saldırısı ya da başıboş köpekler yüzünden yaşanan olaylar gündeme geliyor. Peki sokak köpekleri ile nasıl mücadele edilmeli? Veteriner Hekim Mustafa Yıldız açıkladı.

Sokak köpekleri ile nasıl mücadele edilmeli? Veteriner Yıldız açıkladı

Türkiye'nin en önemli sorunlarından bir tanesi de başıboş sokak köpekleri... Öyle ki hemen hemen her gün ya bir sokak köpeği saldırısı ya da başıboş köpekler yüzünden yaşanan olaylar gündeme geliyor. Peki sokak köpekleri ile nasıl mücadele edilmeli? Veteriner Hekim Mustafa Yıldız açıkladı.

Yıldız, "Son günlerde basına çıkan sokak köpeklerinin insanlara ve çocuklara saldırıları hepimizi derinden üzmüştür. Sokak hayvanlarıyla mücadele yöntemleri yasalarımızda belirtilmiştir.Ülkemizdeki bazı belediyeler maalesef değişik sebeplerden dolayı görevlerinin hakkını vermektedirler. Dolayısıyla sokak hayvanları sorunu gittikçe maalesef artmaktadır. Sakarya da Büyükşehir belediyesiyle Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler odası arasında yapılan ülkemize örnek olacak kısırlaştırma projesi ilk zamanlar çok güzel çalıştı. Sonra Büyükşehir belediyesinden yapılan ödemelerdeki gecikmeler yüzünden maalesef şimdilik durduruldu. Bu proje sayesinde Sakarya da  binlerce köpek odamız üyeleri veteriner hekimler tarafından kısırlaştırıldılar. Bu sayede onbinlerce köpek yavrusunun sokaklarda kalması proje sayesinde önlenmiş oldu. İnşaallah en kısa zamanda proje tekrar aktive edilir. Halkımız sokaklara rahatlıkla dolaşmaya devam eder. " dedi.

Yıldız, "İnsan olabilmenin yolu ;yaratılmış her şeye sevgi ve merhamet duyabilmektir. Sokaktaki her can hepimizin sorumluluğundadır.Yalnızdevlet değil bizim de vatandaşlar olarak bir kısım sorumluluklarımız vardır.Öncelikle sokak hayvanlarını koruyan yasayı iyi okumalıyız.Yasa 24 Haziran 2004 te TBMM de kabul edildi.Buyasada biz vatandaşlara ne gibi sorumluluklar yüklüyor.Belediyelerene gibi sorumluluklar yüklüyor.Bunları bilmeden rastgele konuşmak,hiçbir şey ifade etmiyor.Bu makalede yasa çok uzun olduğu için satır satır yazmam ,hoş değildir.Arzu eden internetten çok kolay yasaya ulaşabilir.Ayrıca basında çıkan haberlere bakarak her sokak köpeğini saldırgan olarak değerlendirmeyelim.Muhtemel bu köpekler sahipliyken koruma içgüdüsüne bağlı olarak sokak ta bırakılanköpekler olabilir." dedi.

Yıldız, "Bir sokak köpeğinin ortalama ömrü üç yıldır.Bu bilgi çözüm açısından stratejik öneme haizdir.Ülkemizde sokağımızdaki kısırlaştırılmamış tüm köpekleri belediye yetkililerine bildirelim.Kısırlaştırılan ve de aşısı yapılan her köpeğin kulağında ,kulak küpesi bulunur.Kulak küpesini görünce o köpeğin aşısının yapılmış olduğu ve de kısırlaştırılmış olduğuna kanısına varırız.Ayrıca elimizdeki melez ırkı köpekleri de kısırlaştıralım.Onları sokağa salmayalım.Eğer bir zaruret varsa belediyelerin barınağına bırakalım.Kesinlikle sokağa bırakmayalım.Kendimize ya da çocuklarımıza ,köpek ,kedi fark etmez mümkünse barınaktan sahiplenelim.Bu yolla sokak hayvanlarına bir nebze olsun yardımcı oluruz." dedi.

Yıldız, "Her ilçe belediyesine ait sokak hayvanları toplama ekibi kuruldu.Vatandaşlarımızdan gelecek olan tüm ihbarları değerlendirerek yapmaları gereken toplama işini yapmaktadırlar.Bizvatandaşlar mahallemizde,sokağımızda görmüş olduğumuzküpesiz,yaralı bakıma muhtaç hayvanları belediye toplama görevlilerine bildirerek onların rehabilitasyonlarını sağlayabiliriz.Sokak hayvanları korunmasında yerel hayvan koruma görevlileri de önemli görevler üstleniyor.Eğer bulunduğunuz mahallede yerel hayvan görevlisi yoksa il hayvan koruma kuruluna başvurabilirsiniz.Yerel hayvan koruma görevlisi her yıl için seçilir.Yetki ve sorumlulukları kanunda açıkça belirtildi." dedi.

EditörEditör