EKONOMİ
Giriş Tarihi : 12-01-2024 15:14

Tarım ve Orman Bakanlığı, Güney Anadolu kırmızısı ve yerli kara sığır ırkları için halk elinde ıslah projesi başlattı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Anadolu topraklarının iklim ve çevre şartlarına uyum sağlamış yerli sığır ırklarından olan "Güney Anadolu kırmızısı (GAK)" ve "yerli kara" ırkı sığırların hem gen kaynaklarının korunup geliştirilmesi hem de süt ve et verimlerinin artırılması için halk elinde ıslah projesi başlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Güney Anadolu kırmızısı ve yerli kara sığır ırkları için halk elinde ıslah projesi başlattı

Proje kapsamında Diyarbakır, Batman ve Şanlıurfa’da GAK, Ankara’da yerli kara sığır ırkları için destekleme ödemesi yapılacak. Anaç sığır başına 4 bin lira, doğum, 6 ay ve 1 yaş canlı ağırlık tartımları alınan yavrularına ise 3 bin 250 lira ödeme yapılacak. Projeler 5’er yıllık süreyi kapsayacak.

Projenin amacı, Türkiye’nin yerli genetik kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi ile bakım ve besleme avantajlarından yararlanılmasıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı iki yerli sığır ırkı için halk elinde ıslah  projesi başlattı - Ekonomi - Gazete Arena

GAK sığır ırkı, Güney Anadolu Bölgesi’nin iklim ve çevre şartlarına adapte olmuş bir ırktır. Hem et hem de süt açısından kombine verimliliğe sahip olan GAK, düşük kalitedeki yemleri iyi değerlendirebilmektedir.

Yerli kara sığır ırkı ise Orta Anadolu Bölgesi’nin iklim ve çevre şartlarına adapte olmuş bir ırktır. Nispeten daha az gelişmiş bakım, besleme ve barındırma şartlarında yetiştirilebilen yerli kara sığır ırkı, çok uysal ve kanaatkâr bir hayvandır.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, halk elinde ıslah projeleri sayesinde hem ülkenin genetik kaynaklarının korunduğunu hem de Anadolu coğrafyasına uyum sağlamış ırklardan daha yüksek verimler elde edildiğini belirtti.

2 yerli sığır ırkı için 'Halk Elinde Islah Projesi' başlatıldı - Gündem  Haberleri

Yumaklı, “Hayvansal üretimimizde yerli hayvan ırklarımızın korunmasına ayrı bir önem veriyoruz. Bu bağlamda hayvan yetiştiriciliğinde ıslah çalışmalarının uzun soluklu ve kesintiye uğramadan devam etmesi önceliklerimiz arasındadır. Çok sayıda ilimizde başlattığımız projeler ivme kazanarak sürüyor. Halk elinde ıslah projeleri kapsamında üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin