GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-01-2024 14:52

Türkiye'nin "uzay otobanı" yeni uydular ve Ay'a sert inişle hareketlenecek

Türkiye'nin uzay yolculuğu, 2023'te İMECE uydusunun fırlatılmasıyla başladı. 2024'te Türksat 6A, 2026'da ise Ay'a sert iniş misyonuyla uzaya yolculuk devam edecek. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İMECE-2 ve 3 projeleri için 2,8 milyar lira bütçe ayrıldığını belirterek, "2027'ye gelindiğinde 3 uydumuz eş zamanlı çalışacak. Artık istediğimiz yerden, istediğimiz zaman görüntü alabileceğiz." dedi.

Türkiye'nin

Türkiye'nin uzay çalışmaları, Milli Uzay Programı kapsamında hız kesmeden devam ediyor. 2023'te İMECE uydusunun fırlatılmasıyla başlayan uzay yolculuğu, 2024'te Türksat 6A, 2026'da ise Ay'a sert iniş misyonuyla devam edecek.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İMECE-2 ve 3 projeleri için 2,8 milyar lira bütçe ayrıldığını belirterek, "2027'ye gelindiğinde 3 uydumuz eş zamanlı çalışacak. Artık istediğimiz yerden, istediğimiz zaman görüntü alabileceğiz." dedi.

Mandal, İMECE-2 ve 3'ün yapımının 4 yıl süreceğini belirterek, "Türkiye, uydu satabilen bir ülke haline gelecek. Türkiye o aşamaya geliyor. Artık İMECE-2 ve 3 yolda. Gözümüz hep uzayda ve gökte." dedi.

Türkiye'nin "uzay otobanı" yeni uydular ve Ay'a sert inişle hareketlenecek  - Medyabar

İMECE'nin en kritik parçalarından optik kameranın başka bir ülkeye de transfer edileceğini söyleyen Mandal, "Yani uzay teknolojisinde kendi ihtiyacımızın dışında üreterek ihraç ediyoruz. Ayrıca biz kendi savunma sanayimiz için çip üretebilen bir ülkeyiz ama şu an sivil sektörlerde çip üretme konusunda üretim altyapımızın geliştirilmesine yönelik bir ülkeyle işbirliğine gidildi ve şu an Türkiye'de artık sadece savunma sanayisi için değil, çok daha farklı kullanım alanları olan, sivil alan olan teknolojiler için işbirliği yapıyoruz." dedi.

TÜBİTAK'ın 2023'te akademik, sanayi, bilim insanı ve toplumsal farkındalık konularında önemli bir yıl geçirdiğini dile getiren Mandal, 2023'te 6,3 milyar lira destek verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin savunma sanayisi alanında da kritik bir noktaya eriştiğini söyleyen Mandal, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin tüm testlerden geçtiğini, bu yıl da envantere gireceğini bildirdi.

Türkiye'nin kendi elektrikli trenini üreten bir ülke olduğunu belirten Mandal, Togg'un da kritik bileşeninin TÜBİTAK'ın desteklemiş olduğu firmalar tarafından üretildiğini söyledi.

TÜBİTAK'ın dijital para projesinin Faz-1 aşamasının tamamlandığını ve 2024'te Merkez Bankası koordinasyonunda 2. Faz'a geçileceğini bildirdi.

EditörEditör