YEREL
Giriş Tarihi : 19-10-2023 10:28

Ücretsiz seyahatte kafalar karıştı! İşte işin doğrusu...

Türkiye'de bazı özel halk otobüsü esnaf kuruluşlarının, "65 yaş üstü ücretsiz seyahat kısıtlandı" açıklamaları yaşlı vatandaşların en çok merak ettiği konu oldu. Peki 65 yaş üstüne ücretsiz seyahat hakkı kaldırıldı mı?

Ücretsiz seyahatte kafalar karıştı! İşte işin doğrusu...

AÇIKLAMALAR

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı (TÖHOB) Ercan Soydaş'ın tüm Türkiye’deki özel halk otobüslerinin her ayın sadece 4 günü 65 yaş üstü vatandaşları ücretsiz taşıma kararı aldığını duyurması kafaları karıştırdı.

  Kocaeli Otobüs ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt'un da katıldığı açıklamada Soydaş, ücretsiz taşıma bedelini artık ödememe kararı aldıklarını açıklamış, 65 yaş üstü serbest kartı bulunan vatandaşların kamu araçlarını kullanmasını istemişti. 

ARTIK GEÇMİYOR MU?

Bu açıklamaların özellikle sosyal medyada büyük yer bulmasının ardından 65 yaş üstü vatandaşlar, " Artık kartım geçmeyecek mi?" diye merak etmeye başladı. 

Resmi gazetede 2014 yılında yayınlanan ücretsiz ve indirimli seyahat kartı yönetmenliği değişmediği sürece bu kanuna aykırı her durum yasanın uygulanmaması anlamına geliyor. 

YÖNETMELİK VAR 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 28931 nolu resmi gazetede ilan edilen yönetmeliğinde değişiklik yapılmadığı sürece bu uygulama devam edecek. 

AYLIK ÖDEME YAPILIYOR 

Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazileri ücretsiz olarak taşıyan şehir içi özel halk otobüsü ve deniz ulaşım aracı sahiplerine yapılan aylık gelir desteği ödemesi artırıldı. Buna göre otobüslere aylık 3 bin 375 lira ödeme yapılıyor. 

Diğer yandan yönetmeliğin uygulanması halinde tespitin gerçekleşmesiyle hat sahiplerine cezai işlemler, men ve hat iptaline kadar giden süreçler yaşanıyor. 

AdminAdmin